Tjedna analiza stanja u prometu - 20 prometnih nesreća i 465 prekršaja

Slika \PU_SK\slike\vijesti\auto i palica.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 10. do 16. svibnja 2021.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 20 prometnih nesreća, od kojih 3 s 1 teško i 2 lakše ozlijeđene osobe i 17 s materijalnom štetom


Većina prometnih nesreća se dogodila na području Šibenika i Vodica, odnosno njih 15, od kojih 3 s 1 teže i 2 lakše ozlijeđene osobe te 12 s materijalnom štetom. Na području Drniša nije bilo prometnih nesreća dok se na području Knina dogodilo 5 prometnih nesreća s materijalnom štetom.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrđeno je da su najčešće greške sudionika, odnosno okolnosti koje su prethodile događanju samih prometnih nesreća, neprilagođena brzina kretanja vozila – 18 i nepoštivanje prednosti prolaska – 2.
 
U proteklom tjednu utvrđena je i sankcionirano ukupno 465 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (260), nekorištenje sigurnosnog pojasa (44), nepropisno uključivanje i isključivanje (15), upravljanje pod utjecajem alkohola (10), i dr., a ujedno je iz prometa isključeno 13 vozača i 7 vozila.
                       
Ovom prilikom ističemo kako je 15. svibnja u blizini Strmice 25-godišnjak, upravljajući osobnim vozilom Fiat šibenskih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 1,39 g/kg, izletio s ceste zbog neprilagođene brzine (prometna nesreća s materijalnom štetom). Protiv vozača je podnesen Obvezni prekršajni nalog.
 
Između svih prekršaja prekoračenja brzine, izdvajamo tri na autocesti A-1 kada su zatečeni i prekršajno kažnjeni vozači čija je brzina vožnje bila preko 200 km/h:
- 14. svibnja u 11,10 sati 46-godišnjem ruskom državljaninu zabilježena je najveća brzina kretanja od 220 km/h, a upravljao je osobnim automobilom Land Rover ruskih registarskih oznaka. Protiv vozača je podnesen Obvezni prekršajni nalog na novčani iznos od 6.000 kuna,
- 14. svibnja u 11,50 sati 27-godišnjem austrijskom državljaninu je zabilježena najveća brzina od 232 km/h, a upravljao je osobnim vozilom BMW njemačkih registarskih oznaka. Protiv vozača je podnesen Obvezni prekršajni nalog na novčani iznos od 6.000 kuna,
- 16. svibnja u 15,05 sati 40-godišnjem njemačkom državljaninu je zabilježena najveća brzina od 235 km/h, a upravljao je osobnim vozilom BMW njemačkih registarskih oznaka. Protiv vozača je podnesen Obvezni prekršajni nalog na novčani iznos od 6.000 kuna.
 
Također, proteklog tjedna (10. do 16. veljače) provodila se akcija ROADPOL – ciljana kontrola teretnih automobila i autobusa kojom prilikom je zaustavljeno i kontrolirano ukupno 68 vozila, utvrđena su 2 teretna vozila u prekršaju koja su odmah isključena iz prometa, a radilo se o prekršajima tehničke ispravnosti vozila. Od ostalih prekršaja izdvajamo 11 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 1 prekoračenje dopuštene brzine te 1 neispravnost tahografa.
 
Obzirom na statističke pokazatelje, na i dalje posebno velik broj zatečenih vozača u vožnji nepropisnom brzinom, pozivamo vozače da poštuju prometne propise, posebno kroz ograničenja brzine, korištenja sigurnosnog pojasa, da ne voze ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, kao i da ne upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola ili tehnički neispravnim vozilima jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.
 

Priopćenja