Tjedna analiza stanja u prometu

Slika \PU_SK\slike\vijesti\Policija2.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 13. do 19. rujna 2021.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 26 prometnih nesreća, od kojih 1 sa 2 smrtno stradale osobe, 11 sa 2 teže i 10 lakše ozlijeđenih osoba i 14 s materijalnom štetom

Od ukupnog broja, većina prometnih nesreća se dogodila na području Šibenika i Vodica, njih 19, od kojih 1 sa 2 smrtno stradale osobe, 9 sa 2 teže i 8 lakše ozlijeđenih osoba i 14 s materijalnom štetom. Na području Knina dogodile su se 4 prometne nesreće od kojih 1 s 1 lakše ozlijeđenom osobom i 3 s materijalnom štetom, dok su se na području Drniša dogodile 3 prometne nesreće od kojih 1 s 1 lakše ozlijeđenom osobom i 2 s materijalnom štetom.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrđeno je da su najčešće greške sudionika, odnosno nepropisna i neprimjerena brzina – 22 te nepoštivanje prednosti prolaska – 4.
 
U proteklom tjednu utvrđeno je i sankcionirano ukupno 275 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (150), nekorištenje sigurnosnog pojasa (44), upravljanje pod utjecajem alkohola (15), i dr., a ujedno su iz prometa isključena 22 vozača i 6 vozila.
 
Ovom prilikom, između ostalih, ističemo tri slučaja zaticanja vozača pod utjecajem alkohola:
- 18. rujna u 0,45 sati u Primoštenu Burnjem, zaustavljen je 31-godišnjak koji je upravljao mopedom Gilera šibenskih registarskih oznaka, kojom prilikom mu je izmjerena koncentracija od 1,77 g/kg alkohola u organizmu. Vozač je uz Optužni prijedlog priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku,
- 18. rujna u 18 sati u Kninu, zaustavljen je 48-godišnjak koji je upravljao osobnim automobilom Mercedes šibenskih registarskih oznaka, kojom prilikom mu je izmjerena koncentracija od 2,54 g/kg alkohola u organizmu. Vozač je uz Optužni prijedlog priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku te mu je određeno zadržavanje u zatvoru u trajanju od 7 dana,
- 19. rujna u 19 sati u Šibeniku, zaustavljen je 37-godišnjak koji je upravljao osobnim automobilom Volkswagen zadarskih registarskih oznaka, kojom prilikom mu je izmjerena koncentracija od 1,97 g/kg alkohola u organizmu. Vozač je uz Optužni prijedlog priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku.
 
Obzirom na statističke pokazatelje, pozivamo vozače da poštuju prometne propise, da ne voze nepropisnom brzinom kao i bez sigurnosnog pojasa, zatim ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje niti voze pod utjecajem alkohola, kao i da ne upravljaju tehnički neispravnim vozilima jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.
 
Poseban apel i dalje šaljemo kako vozačima mopeda i motocikala da ne voze bez zaštitne kacige, bez vozačke dozvole ili neregistrirana vozila, da prilagode brzinu kretanja uvjetima na cesti i da poštuju prometna pravila tako i svim drugim vozačima skrećemo pozornost na povećan broj mopeda i motocikala u prometu, da se u više navrata uvjere da su sigurni napraviti bilo koji manevar u prometu kako se ne bi dogodila prometna nesreća.

Priopćenja