Tjedna analiza stanja u prometu

Slika \PU_SK\slike\vijesti\auto i palica.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 21. do 27. prosinca, na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 7 prometnih nesreća, od kojih 1 sa smrtno stradalom osobom, 2 s lakše ozlijeđenim osobama i 4 s materijalnom štetom

Sve prometne nesreće dogodile su se na području Šibenika i Vodica dok na području Drniša i Knina nije bilo prometnih nesreća.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrđeno je da su najčešće greške sudionika, odnosno okolnosti koje su prethodile događanju samih prometnih nesreća, nepropisna brzina – 2, nepoštivanje prednosti prolaska – 1, nepropisno kretanje kolnikom – 1 i ostalo.
 
U proteklom tjednu je utvrđeno i sankcionirano ukupno 165 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (94), nekorištenje sigurnosnog pojasa (9), upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (4), nepropisno uključivanje i isključivanje (2), upravljanje vozilom prije stjecanja prava (2) i tako dalje, a ujedno je iz prometa isključeno 8 vozača i 4 vozila.
 
Između svih prekršaja prekoračenja brzine, izdvajamo dva od 23. prosinca na autocesti A-1 kada su zatečeni i prekršajno kažnjeni vozači čija je brzina vožnje bila preko 200 km/h:
- u 10,07 sati u blizini Pirovca 44-godišnjaku je zabilježena najveća brzina kretanja od 209,8 km/h, a upravljao je osobnim automobilom BMW splitskih registarskih oznaka. Protiv vozača je podnesen Obvezni prekršajni nalog u iznosu od 5.000 kuna,
- u 11,46 sati u blizini Vrpolja 25-godišnjem bosanskom državljaninu je zabilježena najveća brzina od 218 km/h, a upravljao je osobnim vozilom Mercedes njemačkih registarskih oznaka. Na mjestu mu je naplaćena novčana kazna u iznosu od 6.000 kuna.

Obzirom na statističke pokazatelje, na i dalje velik broj zatečenih vozača u vožnji nepropisnom brzinom, pozivamo vozače da poštuju prometne propise, a posebno kroz ograničenja brzine i korištenje sigurnosnog pojasa, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da ne voze ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, da upale svjetla na vozilu te da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.
 

Pisane vijesti