Tjedna analiza prometa-sankcionirano 480 prometnih prekršaja

Slika \PU_SK\slike\vijesti\policija.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 6. do 12. srpnja na području Policijske uprave šibensko-kninske se ukupno dogodilo 17 prometnih nesreća

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 6. do 12. srpnja na području Policijske uprave šibensko-kninske se ukupno dogodilo 17 prometnih nesreća, od kojih 6 s ozlijeđenim osobama i 11 s materijalnom štetom. U ovim prometnim nesrećama 1 osobe je teže, a 6 lakše ozlijeđeno.
Sve zabilježene prometne nesreće su se dogodile na području Šibenika i Vodica.

Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrđeno je da su najčešće greške sudionika, odnosno okolnosti koje su prethodile događanju samih prometnih nesreća, neprilagođena brzina kretanja vozila 16, nepoštivanje prednosti prolaska 1, a pregledom događanja prometnih nesreća po satima, ove prometne nesreće su se dogodile u vremenima od 08,00-10,00 sati - 8, 10,00-15,00 sati – 8  12,00-14,00 sati – 1.  Nadalje, gledano prema danima u tjednu ove prometne nesreće najčešće su se događale srijeda 9, nedjelja 5, i četvrtak  3 .  
 
U proteklom tjednu je utvrđeno i sankcionirano ukupno 480 prometnih prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (225), sigurnosni pojas (91), upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (25), nepropisno uključivanje isključivanje (20), upotreba mobitela tijekom vožnje (10), i tako  dalje, a ujedno je iz prometa isključeno 42 vozača  i  9 vozila.
 
Tijekom provedene preventivno represivne vikend akcije u noći 11/12. srpnja u vremenu od 23 do 05 sati na vozače koji upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola i mlade vozače na području Policijske uprave šibensko-kninske kontrolirano 112 vozača, kojom prilikom je utvrđeno i sankcionirano 19 prometnih prekršaja, od kojih 10 vožnje pod utjecajem alkohola, 4 nekorištenja zaštitne kacige i po jedan prekršaj istek vozačke dozvole, upravljanjem vozilom bez položenog vozačkog ispita, omogućavanje upravljanja vozilom   osobi koja nema pravo upravljati vozilom, nepropisno skretanje i odbijanje testa na droge.  
 
Osim toga, 12. srpnja oko 21.05 sati u Vodicama je zatečen 41-godišnji vozač da pod utjecajem alkohola upravlja osobnim automobilom Fiat, šibenskih registracijskih oznaka, kojom prilikom mu je izmjerena koncentracija je 2,55 g/kg alkohola u organizmu.
Vozač je na mjestu prekršaja uhićen i zadržan u posebnim prostorijama policije do otriježnjena, a protiv njega slijedi Optužni prijedlog Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Šibeniku.  
 
Nadalje, 9. srpnja oko 11.05 sati na autocesti A1 je zabilježena najveća brzina kretanja od 213 km/h 24 godišnjeg austrijskog državljanina, koji je upravljao osobnim automobilom Land Rover, slovačkih registracijskih oznaka.
Vozaču je na mjestu prekršaja, uz Prekršajni nalog, naplaćena novčana kazna od  4000 kuna.

Najava preventivno-represivne akcije OVDJE
 

Priopćenja