Tjedna analiza prometa- sankcionirano 403 prekršaja

Slika \PU_SK\slike\vijesti\Stop policija.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 18. do 24. svibnja na području Policijske uprave šibensko-kninske se dogodilo 9 prometnih nesreća

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 18. do 24. svibnja na području Policijske uprave šibensko-kninske se  dogodilo 9 prometnih nesreća, 2 s ozlijeđenim osobama i 7 s materijalnom štetom. U ovim prometnim nesrećama 6 osoba je lakše ozlijeđeno . 
 
Od ukupnog broja prometnih nesreća najveći broj, odnosno njih 5 su se dogodile na području Šibenika i to: 1 s ozlijeđenom osobom i 4 s materijalnom štetom, u ovim prometnim nesrećama 2 osobe su lakše ozlijeđene. Na području Drniša su zabilježene 2 prometne nesreće, 1 s ozlijeđenom osobom u kojoj su 4 osobe lakše ozlijeđene i 1 s materijalnom štetom, dok su na području Knina zabilježene 2 prometne nesreće s materijalnom štetom  .
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrđeno je da su najčešće greške sudionika, odnosno okolnosti koje su prethodile događanju samih prometnih nesreća, neprilagođena brzina kretanja vozila 6, nepoštivanje prednosti prolaska 3, a pregledom događanja prometnih nesreća po satima, ove prometne nesreće su se dogodile u vremenima od 08,00-10,00 sati - 5, 10,00-15,00 sati – 3  12,00-14,00 sati – 1.  Nadalje, gledano prema danima u tjednu ove prometne nesreće najčešće su se događale petak 7 i subota  2 .  
 
U proteklom tjednu su utvrđena i sankcionirana ukupno 403 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (207), sigurnosni pojas (76), nepropisno uključivanje isključivanje (29),upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (20),upotreba mobitela tijekom vožnje (5),nepoštivanje prometnog (crvenog) svjetla (8), odbijanje testa na drogu (5), i tako  dalje, a ujedno je iz prometa isključeno 28 vozača  i 8 vozila.
 
Osim toga 22. svibnja oko 22.20 sati u Žaboriću je zatečen 36-godišnji vozač da pod utjecajem alkohola upravlja osobnim automobilom WV, šibenskih registracijskih oznaka, kojom prilikom mu je izmjerena koncentracija od 3,02  g/kg alkohola u organizmu. Vozač je na mjestu prekršaja uhićen i zadržan u posebnim prostorijama policije do otriježnjenja, a protiv njega slijedi Optužni prijedlog Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Šibeniku.
                                                                                               
Obzirom da iz statističkih pokazatelja proizlazi da je u proteklom tjednu utvrđen značajan broj prometnih prekršaja, što upućuje na činjenicu da vozači nedovoljno poštuju odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, upozoravamo sve sudionike u prometu, a posebno vozače, da poštuju prometne propise, a posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve i da ne koriste mobitele tijekom vožnje, jer je čovjek ključni faktor sigurnosti u prometu. 
 

Priopćenja