Tjedna analiza prometa

Slika /PU_SK/SLIKE -novo/alkohol u prometu.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu, odnosno u vremenu od 20. do 26.svibnja na našem području ukupno se dogodilo 20 prometnih nesreća, 8 s ozlijeđenim osobama i 12 s materijalnom štetom, a u istima je 7 osoba lakše i 2 teže ozlijeđeno

FOTO: ilustracija
 
Od ukupnog broja prometnih nesreća najveći broj, odnosno njih 18 se dogodilo na području Šibenika i to: 7 sa ozlijeđenim osobama i 11 sa materijalnom štetom, a u istima su 2 osobe teže i 6 lakše ozlijeđeno. Na području Knina dogodila se 1 prometna nesreća sa ozlijeđenom osobom u kojoj je 1 osoba lakše ozlijeđena. Na području Drniša se dogodila 1 prometna nesreća sa materijalnom štetom.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrđeno je da su najčešće greške sudionika, odnosno okolnosti koje su prethodile događanju samih prometnih nesreća, neprilagođena brzina kretanja vozila 19, nepoštivanje prednosti prolaska 1, a pregledom događanja prometnih nesreća po satima, ove prometne nesreće su se dogodile u vremenima od 08,00-10,00 sati - 10, 10,00-15,00 sati - 9,  12,00-14,00 sati - 1.  Nadalje, gledano prema danima u tjednu ove prometne nesreće najčešće su se događale: utorak 10, petak 9 i  srijeda 1.  
 
U promatranom vremenu je protiv počinitelja prometnih prekršaja ukupno je poduzeto 390 mjera, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (240), sigurnosni pojas (72), nepropisno uključivanje isključivanje (35), upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (15), tehnička neispravnost (8) i tako  dalje, a ujedno je iz prometa isključeno 15 vozača  i  9 vozila.

Izdvajamo dva slučaja u prometu;

-dana 26.svibnja u 16.30 sati u mjestu Srima, 38-godišnjem vozaču osobnog automobila šibenskih registracijskih oznaka je izmjerena koncentracija alkohola u organizmu od 1,90 g/kg. Vozač je uz optužni prijedlog priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku.

-dana 21. svibnja  u 14,30 sati na cesti A1, 46-godišnjak je upravljao osobnim automobilom njemačkih nacionalnih oznaka marke, kojem je zabilježena je najveća brzina kretanja od 214 km/h. Protiv vozača podnesen je obavezni prekršajni nalog.
 
Opetovano napominjemo da dolaskom toplijeg vremena počinje pojačano sudjelovanje u prometu vozača bicikla, motocikla i mopeda, te apeliramo na vozače da odgovorno sudjeluju u prometu i koriste zaštitnu opremu kako bi sačuvali život i zdravlje (kaciga, jakna, hlače, štitnici, čizme i rukavice), a također, skrećemo pozornost i ostalim vozačima na pojačanu prisutnost motocikla, mopeda, i biciklista u prometu, odnosno pozivamo ih na pojačani oprez prilikom uključivanja u promet i prestrojavanja, a posebice na povećanu opasnost oduzimanja prednosti prolaska motociklistima.  
 

Priopćenja