Tjedna analiza prometa

Slika /PU_SK/SLIKE -novo/alkohol, formula za nesreću.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu, odnosno u vremenu od  13. do 19.svibnja na našem području dogodilo se 20 prometnih nesreća, od kojih 12 sa ozlijeđenim osobama i 8 sa materijalnom štetom. U tim nesrećama 7 osoba su teže, a 11 osoba su lakše ozlijeđene

FOTO: iilustracija

Od ukupnog broja prometnih nesreća 10 ih se dogodilo na cestama na području Šibenika u kojima je 1 osoba zadobila teške i 2 lake ozlijede , 3 na području Vodica u kojima su 3 osobe lakše ozlijeđene, 3 na auto cesti A1 u kojima su 3 osobe zadobile teške i 1 lakše ozlijede, na području Knina dogodile su se 3 nesreće u kojima je 1 osoba teško, a 5 su osoba lakše ozlijeđene te na području Drniša dogodila se 1 nesreća u kojoj je 1 osoba teško ozlijeđena.
Dominantni uzroci prometnih nesreća protekli tjedan su bili nepropisna i neprilagođena brzina kojom je uzrokovano 9 prometnih nesreća, zatim oduzimanje prednosti - 4, te nepropisno kretanje vozila po kolniku - 3 prometne nesreće.

U proteklom tjednu utvrđeno je i sankcionirano ukupno 380 prometnih prekršaja, od kojih nepropisna brzina 231, nekorištenje sigurnosnog pojasa 43, nekorištenje zaštitne kacige 4, upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola 17, nepropisno uključivanje u promet 11, tehnički neispravno i neregistrirano vozilo 3, upravljanje vozilom pod zabranom 2, nepropisno parkiranje 48 i dr.

Najveća koncentracija alkohola od 1,60 g/kg, izmjerena je dana 19.svibnja u 12,25 sati u Bilicama, kod 54-godišnjeg vozača, koji je upravljao osobnim automobilom šibenskih registarskih oznaka. Vozač je uz optužni prijedlog priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku.

Opetovano napominjemo da dolaskom toplijeg vremena počinje pojačano sudjelovanje u prometu vozača bicikla, motocikla i mopeda, te apeliramo na vozače da odgovorno sudjeluju u prometu i koriste zaštitnu opremu kako bi sačuvali život i zdravlje (kaciga, jakna, hlače, štitnici, čizme i rukavice), a također, skrećemo pozornost i ostalim vozačima na pojačanu prisutnost motocikla, mopeda, i biciklista u prometu, odnosno pozivamo ih na pojačani oprez prilikom uključivanja u promet i prestrojavanja, a posebice na povećanu opasnost oduzimanja prednosti prolaska motociklistima.  
 

Priopćenja