Tjedna analiza prometa

Slika /PU_SK/SLIKE -novo/alkohol, formula za nesreću.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu, odnosno u vremenu od 06. do 12. svibnja na našem području dogodilo se ukupno 28 prometnih nesreća, od kojih 9 sa ozlijeđenim osobama i 19 sa materijalnom štetom. U tim nesrećama 3 osobe su teže a 11 osoba su lakše ozlijeđene

FOTO- ilustracija

Od ukupnog broja prometnih nesreća 20 ih se dogodilo na području Šibenika u kojima su  3 osobe zadobile teške i 3 lake ozlijede, 6 na području Vodica u kojima su 5 osoba lakše ozlijeđene, na području Knina dogodile su se 2 nesreće u kojima su 2 osobe lakše ozlijeđene dok na području Drniša nije bilo prometnih nesreća.
 
Dominantni uzrok prometnih nesreća protekli tjedan je bila nepropisna i neprilagođena brzina kojom je uzrokovano 9 prometnih nesreća, zatim vožnja unazad - 5 PN, pa nepropisno kretanje - 4 PN i nepropisno uključivanje - 3 PN.
 
Gledajući po danima u tjednu najviše se nesreća dogodilo u ponedjeljak - 6, zatim u srijedu i četvrtak - po 5,  subotu - 4, srijedu i petak - po 3 i u nedjelju - 2. Po dobu dana većina nesreća - 11 dogodile su se u vremenu od 08 do 12 sati i 9 od 18 do 22 sati.  
 
U proteklom tjednu utvrđeno je i sankcionirano ukupno 427 prometnih prekršaja, od kojih nepropisna brzina 281, nekorištenje sigurnosnog pojasa 48, nekorištenje zaštitne kacige 2, upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola 11, nepropisno uključivanje u promet 10, tehnički neispravno i neregistrirano vozilo 7, upravljanje vozilom prije stjecanja prava 4, upravljanje vozilom pod zabranom 1, nepropisno pretjecanje 4 i dr.
 
Izdvajamo jedan događaj gdje je protiv vozačice podnesen Optužni prijedlog
-dana 11. svibnja u Kninu od strane policijskih službenika zaustavljen je osobni automobil kojim je upravljala 48-godišnjakinja, kojoj je izmjeren koncentracija alkohola u organizmu od 2,39 g/kg.
    
Opetovano napominjemo da dolaskom toplijeg vremena počinje pojačano sudjelovanje u prometu vozača bicikla, motocikla i mopeda, te apeliramo na vozače da odgovorno sudjeluju u prometu i koriste zaštitnu opremu kako bi sačuvali život i zdravlje (kaciga, jakna, hlače, štitnici, čizme i rukavice), a također, skrećemo pozornost i ostalim vozačima na pojačanu prisutnost motocikla, mopeda, i biciklista u prometu, odnosno pozivamo ih na pojačani oprez prilikom uključivanja u promet i prestrojavanja, a posebice na povećanu opasnost oduzimanja prednosti prolaska motociklistima.  
 

Priopćenja