Tjedna analiza prometa

Slika /PU_SK/SLIKE -novo/FOTO_ MUP-mjerenje brzine.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu, odnosno u vremenu od 29. do 05. svibnja na našem području dogodilo se ukupno 24 prometne nesreće, od kojih 1 sa poginulom osobom, 4 sa ozlijeđenim osobama i 19 sa materijalnom štetom. U tim nesrećama 1 je osoba smrtno stradala, a 5 osoba su lakše ozlijeđene

FOTO: ilustracija

Od ukupnog broja prometnih nesreća 14 ih se dogodilo na područj Šibenika u kojima su  3 osobe zadobile lake ozlijede ; 3 na području Vodica u kojima su 2 osobe lakše ozlijeđene ; na području  Knina dogodile su se 4 nesreće u kojima je 1 osoba smrtno stradala ; na području  Drniša dogodile su se 3 prometne nesreće sa materijalnom štetom.
 
Dominantni uzrok prometnih nesreća protekli tjedan je bio oduzimanje prednosti prolaska, nepropisno kretanja i vožnja unazad - po 4, a zatim nepropisna i neprilagođena brzina kojom su uzrokovane 3 prometne nesreća.
 
Gledajući po danima u tjednu najviše se nesreća dogodilo u ponedjeljak i srijedu - po 4, zatim u petak - 3, dok su se u utorak, subotu i nedjelju dogodile po 2. Po dobu dana većina nesreća - 20 dogodile su se u vremenu od 10 do 21 sati.
 
Najveća koncentracija alkohola od 1,81 g/kg, izmjerena je dana 03.svibnja u 16,30 sati u Šibeniku, kod 47-godišnjeg vozača dok je  upravljao osobnim automobilom. Vozač je uz Optužni prijedlog priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku.
 
U nadzoru prometa na auto cesti A1 tijekom proteklog tjedna zatečen je osobni automobil splitskih registarskih oznaka, kojim je upravljao 35-godišnjak brzinom od 208 km/h, a kojem je na licu mjesta izdan prekršajni nalog od 660 eura.  
 
Apeliramo na sve vozače i putnike na svim sjedalima u osobnim automobilima da je prilikom svake vožnje pa i one najkraće - obavezno i bez iznimke koristite sigurnosni pojas. Njegovim korištenjem na samo da ćete izbjeći plaćanje zakonske sankcije, već ćete u slučaju prometne nesreće izbjeći teže posljedice stradavanja. 

Priopćenja