Tjedna analiza prometa - 22 prometne nesreće i 305 prekršaja

Slika \PU_SK\slike\vijesti\auto i palica.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 5. do 11. listopada, na području Policijske uprave šibensko-kninske su se dogodile 22 prometne nesreće, 8 s ozlijeđenim osobama i 14 s materijalnom štetom, a u tim prometnim nesrećama 1 osoba je teže, a 7 lakše ozlijeđeno


Od ukupnog broja prometnih nesreća najveći broj, odnosno njih 18, se dogodio na području Šibenika i Vodica i to 7 s ozlijeđenim osobama i 11 s materijalnom štetom, a u ovim prometnim nesrećama 1 osoba je teže i 6 lakše ozlijeđeno. Na području Drniša su se dogodile 4 prometne nesreće od kojih 1 prometna nesreća s 1 lakše ozlijeđenom osobom i 3 s materijalnom štetom.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrđeno je da su najčešće greške sudionika, odnosno okolnosti koje su prethodile događanju samih prometnih nesreća, neprilagođena brzina kretanja vozila – 4, nepoštivanje udaljenosti između vozila – 2,  nepropisna vožnja unatrag – 1, kao posebnost nepropisno kretanje kolnikom – 3 i ostali uzroci – 12.  
 
U proteklom tjednu je utvrđeno i sankcionirano ukupno 305 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (172), upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (23), sigurnosni pojas (22), nepropisno uključivanje i isključivanje (16), istek valjanosti prometne dozvole (10), nekorištenje zaštitne kacige (2) i tako dalje, a ujedno je iz prometa isključeno 27 vozača i 10 vozila.
 
Osim toga, 11. listopada oko 13,35 sati na A-1, u blizini Pirovca, 49-godišnjaku je zabilježena najveća brzina kretanja od 228 km/h, a upravljao je osobnim automobilom Porsche zagrebačkih registarskih oznaka. Protiv vozača je podnesen Obvezni prekršajni nalog u iznosu od 6.000 kuna.
 
Nadalje, 7. listopada u 21,55 sati u Tisnom, zatečen je 47-godišnjak da pod utjecajem alkohola upravlja osobnim automobilom Chevrolet šibenskih registarskih oznaka, kojom prilikom mu je izmjerena koncentracija od 2,96 g/kg alkohola u organizmu. Vozač je, zbog izmjerene koncentracije alkohola u organizmu, zadržan, a protiv njega će biti podnijet Optužni prijedlog Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Šibeniku.

Pozivamo vozače da poštuju prometne propise, a posebno kroz ograničenja brzine i korištenje sigurnosnog pojasa, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da ne voze ukoliko im je istekla valjanost vozačke dozvole, da koriste zaštitne kacige te da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.
 

Pisane vijesti