Tjedna analiza prometa

Slika /PU_SK/SLIKE -novo/FOTO_ MUP-mjerenje brzine.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu, odnosno u vremenu od 15. do 21.travnja na našem području ukupno se dogodilo 17 prometnih nesreća, od kojih 5 sa ozlijeđenim osobama i 2 sa materijalnom štetom. U tim nesrećama 2 su osobe zadobile teže ozlijede, a 5 osobe su lakše ozlijeđene

FOTO: ilustracija

Od ukupnog broja prometnih nesreća 8 ih se dogodilo na području PP Šibenik u kojima je 1 osoba zadobila teške ozlijede i 1 osoba lake ozlijede, 3 ; na području PP Vodica u kojima su 3 osobe lakše ozlijeđene ; na području PP Knin dogodile su se 4 nesreće u kojima je 1 osoba zadobila teže, 1 lakše ozlijede ; na području PP Drniš dogodile su se 2 prometne nesreće sa materijalnom štetom.
 
Dominantni uzrok prometnih nesreća protekli tjedan je bio oduzimanje prednosti prolaska - 4, a zatim nepropisna vožnja unazad - 3 i nepropisno kretanje - 3, dok je nepropisnom i neprilagođenom brzinom uzrokovana 1 prometna nesreća.
 
Gledajući po danima u tjednu najviše se nesreća dogodilo u ponedjeljak i srijedu - po 4, zatim u petak - 3, dok su se u utorak, subotu i nedjelju dogodile po 2. Po dobu dana većina nesreća - 10 dogodile su se u vremenu od 08 do 14 sati.
 
U proteklom tjednu utvrđeno je i sankcionirano ukupno 530 prometnih prekršaja, od kojih nepropisna brzina 366, nekorištenje sigurnosnog pojasa 48, nekorištenje zaštitne kacige 2, upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola 21, nepropisno uključivanje u promet 15, tehnički neispravno i neregistrirano vozilo 9, upravljanje vozilom pod zabranom 2, nepropisno parkiranje 18 i dr.
 
Zbog počinjenih prekršaja  iz prometa isključeno 26 vozača i 8 vozila, 5 osoba su zadržane do otrežnjenja, a  6 su osoba uhićene i dovedene prekršajnom sucu na žurni postupak.
 
Izdvajamo jedan događaj gdje je vozač uz Optužni prijedlog privedeni na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku i događaji gdje su izdani obavezni prekršajni nalozi:
 
- dana 20. travnja u 21,15 sati u Šibeniku, zaustavljen je 54-godišnji vozač osobnog automobila šibenskih registarskih oznaka, kojem je izmjerena koncentracija alkohola u organizmu  od 1,76 g/kg,

-na auto cesti A1 tijekom proteklog tjedna zatečena su dva strana državljana ( 30-godišnjak i 33-godišnjak) u vožnji automobila brzinama od 205 km/h i 215 km/h, te 22-godišnjak, koji je upravljao osobnim automobilom šibenskih registarskih oznaka krećući se brzinom od 213 km/h.
Vozačima su izdani i naplaćeni prekršajni nalozi od  660 eura i naplaćeni su im troškovi postupka od 13 eura.  
 
Napominjemo da dolaskom toplijeg vremena počinje pojačano sudjelovanje u prometu vozača bicikla, motocikla i mopeda, te apeliramo na te vozače da odgovorno sudjeluju u prometu i koriste zaštitnu opremu kako bi sačuvali život i zdravlje (kaciga, jakna, hlače, štitnici, čizme i rukavice), a također, skrećemo pozornost i ostalim vozačima na pojačanu prisutnost motocikla, mopeda, i biciklista u prometu, odnosno pozivamo ih na pojačani oprez prilikom uključivanja u promet i prestrojavanja, a posebice na povećanu opasnost oduzimanja prednosti prolaska motociklistima.   
 

Priopćenja