Tjedna analiza prometa

Slika /PU_SK/slike/vijesti/auto i palica.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu, odnosno u vremenu od 19. do 25.veljače na našem području ukupno se dogodilo 11 prometnih nesreća, 4 s ozlijeđenim osobama i 7 s materijalnom štetom, a u istima su 4 osobe lakše i 2 teže ozlijeđene

FOTO: ilustracija
 
Od ukupnog broja prometnih nesreća najveći broj, odnosno njih 10 se dogodilo na području Šibenika i to: 4 s ozlijeđenom osobom i 6 s materijalnom štetom, a u istima su 2 osobe teže i 3 lakše ozlijeđene. Na području Drniša dogodila se 1 prometna nesreća 1 s ozlijeđenom osobom u kojoj je 1 osoba lakše ozlijeđena . Na području Knina nije bilo prometnih nesreća.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrđeno je da su najčešće greške sudionika, odnosno okolnosti koje su prethodile događanju samih prometnih nesreća, neprilagođena brzina kretanja vozila 10, nepoštivanje prednosti prolaska 1, a pregledom događanja prometnih nesreća po satima, ove prometne nesreće su se dogodile u vremenima od 08,00-10,00 sati - 5, 10,00-15,00 sati - 5,  12,00-14,00 sati - 1.
 
Nadalje, gledano prema danima u tjednu ove prometne nesreće najčešće su se događale: ponedjeljak 8,petak 2  i utorak 1.   
 
U promatranom vremenu je protiv počinitelja prometnih prekršaja ukupno je poduzeto 260 mjera, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (187),sigurnosni pojas (32), nepropisno uključivanje isključivanje (12),upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (14), tehnička neispravnost (5) i tako dalje, a ujedno je iz prometa isključeno 9 vozača  i  5 vozila.
 
Obzirom na statističke pokazatelja, pozivamo Vas da putem svojih medija i nadalje opetovano upozoravate vozače da poštuju prometne propise, a posebno kroz ograničenja brzine i korištenje sigurnosnog pojasa, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da ne voze ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, da koriste zaštitne kacige i upale svjetla na vozilu te da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.

Priopćenja