Tjedna analiza prometa

Slika \PU_SK\slike\vijesti\auto i palica.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 19. do 25. rujna 2022.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodila  se 21 prometna nesreća

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 19. do 25. rujna 2022.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodila  se 21 prometna nesreća od kojih 1 sa smrtno stradalom osobom, 11 sa ozlijeđenim osobama i 9 s materijalnom štetom.
           
Od ukupnog broja, na području Šibenika se dogodilo 20 prometnih nesreća u kojima je 1 osoba smrtno stradala, 10 sa ozlijeđenim osobama i 9 s materijalnom štetom a u istima su 2 osobe teže i 13 lakše ozlijeđeno. Na području Drniša dogodile se 1 prometna nesreće u kojoj je 1 osobe teže ozlijeđena.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrdili smo da su dominantni uzroci nepropisna i neprilagođena brzina kretanja – 19, nepoštivanje prednosti prolaza – 2.
 
U proteklom tjednu utvrđeno je i sankcionirano ukupno 385 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (185), nekorištenje sigurnosnog pojasa (135), nepropisno uključivanje/isključivanje (39), upravljanje pod utjecajem alkohola (16) i dr., a ujedno je iz prometa isključeno 20 vozača i 7 vozila.
 
Izdvajamo događaj od 23. rujna kad su oko 15,23 sati u Šibeniku policijski službenici zaustavili osobni automobil Renault šibenskih registarskih oznaka kojim je upravljao 61-godišnjak kojem je izmjerena koncentracija od 2,61 g/kg alkohola u organizmu. Uz Optužni prijedlog je priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku.
 
U osam mjeseci nastavljen je negativni pokazatelj smrtnih stradavanja, promet na svim cestama se dosta pojačao tijekom turističke sezone kao i broj prometnih nesreća, pozivamo vozače da poštuju prometne propise, da ne voze nepropisnom brzinom kao i bez sigurnosnog pojasa, zatim ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje niti voze pod utjecajem alkohola, kao i da ne upravljaju tehnički neispravnim vozilima jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.
 
Posebno napominjemo kako je od dana 5. rujna akcija „Poštujte naše znakove“ koja je usmjerena na zaštitu djece u prometu i sprječavanja ugrožavanja njihovih života, osobito najmlađih, koji su prvi put sudionici u cestovnom prometu. Stoga će policijske ophodnje tijekom cijelog mjeseca rujna biti u blizini škola, vrtića i odgojno-obrazovnih ustanova koliko im god to prilike budu dopuštale, a prvenstveno u vrijeme dolaska i odlaska najmlađih iz njih. Ovo je također poziv vozačima da svu pažnju usmjere na najmlađe sudionike u prometu, budu oprezni i ni na koji način ne ugroze njihov put u i iz škole. Više o akciji na poveznici Poštujte-naše-znakove.

Priopćenja