Tjedna analiza prometa

Slika \PU_SK\slike\vijesti\brzina3.jpg

Tijekom proteklog tjedana, odnosno u vremenu od 27. srpnja do 2. kolovoza na području Policijske uprave šibensko-kninske su zabilježene ukupno 23 prometne nesreće, od kojih 6 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su 3 osobe zadobile teške, a 4 osobe lakše tjelesne ozlijede i 17 prometnih nesreća s materijalnom štetom


Od ukupnog broja prometnih nesreća najveći broj, odnosno njih 21 se dogodila na području Šibenika i Vodica. od kojih 4 s ozlijeđenim osobama u kojima su 2 zadobile teške tjelesne ozljede, 2 osobe lakše tjelesne ozlijede i 17 s materijalnom štetom. Na području Knina su se dogodile 2 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je 1 osoba zadobila teške a 2 osobe lakše tjelesne ozljede.
Uzrok navedenih prometnih nesreća je nepropisna brzina - 4, nedovoljna udaljenost – 3, nepropisna vožnja unazad - 2, te ostalo - 14.
 
Tijekom tjedna utvrđeno je i sankcionirano 408 prometnih prekršaja, među kojima 186 nepropisne brzine, 49 nekorištenja sigurnosnog pojasa, 14 upravljanja pod utjecajem alkohola, 29 nepropisno uključivanje/isključivanje, 1 tehničkih neispravnosti vozila, 18 nekorištenje zaštitne kacige,  2 upravljanja vozilom prije stjecanja prava i drugi.
Zbog počinjenih prekršaja iz prometa su isključena 33 vozača i 10 vozila.
 
Osim toga, dana 1. kolovoza oko 21.35 sati na državnoj cesti D-56, u Lozovcu, je zatečen 65 godišnji vozač da pod utjecajem alkohola upravlja osobnim automobilom Dacia, šibenskih registracijskih oznaka, kojom prilikom mu je izmjerena koncentracija je 2,31 g/kg alkohola u organizmu. Vozač je na mjestu zaticanja uhićen i zadržan u posebnim prostorijama policije do otriježnjena, a protiv njega je podnijet Optužni prijedlog Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Šibeniku.
 
Nadalje, 2. kolovoza oko 19.10 sati u Šibeniku, na autocesti A-1, je zatečen 22 godišnji ukrajinski državljanin, da upravlja osobnim automobilom BMW, ukrajinskih registracijskih oznaka nepropisnom brzinom od 210 km/h. Vozaču je na mjestu prekršaja putem Prekršajnog naloga naplaćena novčana kazna od 4.000 kuna.
 
Ulaskom u središte turističke sezone na prometnicama se povećava promet svih vrsta vozila, pa tako i motocikala i mopeda. Zbog toga ovom prilikom upozoravamo vozače mopeda i motocikla da se pridržavaju prometnih propisa, a vozače ostalih vozila da pripaze na tu kategoriju sudionika u cestovnom prometu, prije svega da im ne oduzimaju prednost prolaska jer su te greške ostalih vozača u uzročnoj vezi sa nepropisnom brzinom kretanja vozača mopeda i motocikla zbog često dolazi do prometnih nesreća s najtežim posljedicama.  
 

Priopćenja