Tjedna analiza prometa

Slika \PU_SK\slike\vijesti\auto i palica.jpg

Tijekom proteklog tjedana, odnosno u vremenu od 20.-26. srpnja na području Policijske uprave šibensko-kninske je zabilježena 31 prometna nesreća

Tijekom proteklog tjedana, odnosno u vremenu od 20.-26. srpnja na području Policijske uprave šibensko-kninske je zabilježena 31 prometna nesreća, od kojih 12 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je 4 osobe zadobilo teške a 10 osoba lakše tjelesne ozlijede i 19 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

Od ukupnog broja prometnih nesreće njih 24 su se dogodile na području Šibenika i Vodica, od kojih 7 s ozlijeđenim osobama u kojima su 2 zadobile teške tjelesne ozljede, 5 osoba lakše tjelesne ozlijede i 17 s materijalnom štetom. Na području Knina su zabilježene 3 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su 2 osobe zadobile teške a 2 osobe lakše tjelesne ozljede, dok su se na području Drniša dogodile 2 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojoj su 3 osobe zadobile lakše tjelesne ozljede i 2 s materijalnom štetom. Uzrok navedenih prometnih nesreća je nepropisna brzina - 9, prednost prolaska - 3, nedovoljna udaljenost – 4, nepropisna vožnja unazad - 3, te ostalo - 12.

Tijekom proteklog tjedna je utvrđeno i sankcionirano 389 prometnih prekršaja, među kojima 188 nepropisne brzine, 36 nekorištenja sigurnosnog pojasa, 20 upravljanja pod utjecajem alkohola, 19 nepropisno uključivanje/isključivanje, 1 tehničkih neispravnosti vozila, 10 nekorištenje zaštitne kacige,  2 upravljanja vozilom prije stjecanja prava, 1 upravljanja vozilom pod zabranom i drugo. Zbog počinjenih prekršaja iz prometa su isključena 33 vozača i 5 vozila.

Osim toga, dana 20. srpnja oko 20.05 sati u Vodicama, je zatečen 36-godišnji vozač da pod utjecajem alkohola upravlja osobnim automobilom Ford, zagrebačkih registracijskih oznaka, kojom prilikom mu je izmjerena koncentracija je 2,37 g/kg alkohola u organizmu.
Vozač je na mjestu prekršaja uhićen i zadržan u posebnim prostorijama policije do otriježnjena, a protiv njega je podnijet Optužni prijedlog, Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Šibeniku.  
Nadalje, 24. srpnja oko 13.40 sati u Šibeniku, na autocesti A-1, 38 godišnji vozač je zatečen da upravlja osobnim automobilom Audi, zagrebačkih registracijskih oznaka nepropisnom brzinom od 237 km/h.
Protiv vozača je podnijet Prekršajni  nalog, kojim mu je izrečena novčana kazna od 8.000 kuna, uz 500 kuna troškova postupka.  
 
Ulaskom u središte turističke sezone na prometnicama se povećava promet svih vrsta vozila, pa tako i motocikala i mopeda. Zbog toga ovom prilikom upozoravamo sve vozače, a posebno vozače mopeda i motocikla da se pridržavaju prometnih propisa, a vozače ostalih vozila da pripaze na tu kategoriju sudionika u cestovnom prometu, prije svega da im ne oduzimaju prednost prolaska jer su te greške ostalih vozača u uzročnoj vezi sa nepropisnom brzinom kretanja vozača mopeda i motocikla zbog često dolazi do prometnih nesreća s najtežim posljedicama.
 
 
 

Priopćenja