Tjedna analiza prometa - 19 prometnih nesreća i 287 prometnih prekršaja

Slika \PU_SK\slike\vijesti\auto i palica.jpg

Tijekom proteklog tjedana, odnosno u vremenu od 17. do 23. kolovoza na području Policijske uprave šibensko-kninske je zabilježeno 19 prometnih nesreća, od kojih 2 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je 1 osoba zadobile teške, a 2 osobe lakše tjelesne ozlijede i 17 prometnih nesreća s materijalnom štetom

Od ukupnog broja svih prometnih nesreća, najveći broj, odnosno njih 17 se dogodilo na području Šibenika i Vodica, od kojih 2 s ozlijeđenim osobama u kojima je 1 zadobila teške tjelesne ozljede, 2 osobe lakše tjelesne ozlijede i 15 s materijalnom štetom. Na području Knina je zabilježena 1 prometna materijalnom štetom, dok je na području Drniša evidentirana 1 prometna nesreća s materijalnom štetom.
Uzroci ovih prometnih nesreća su nepropisna brzina - 5, nedovoljna udaljenost – 2, nepropisna vožnja unazad - 2, te ostalo - 10.
 
Tijekom tjedna utvrđeno je i sankcionirano ukupno 287 prometnih prekršaja, među kojima 168 nepropisne brzine, 19 nekorištenja sigurnosnog pojasa, 14 upravljanja pod utjecajem alkohola, 10 nepropisno uključivanje/isključivanje, 5 nekorištenje zaštitne kacige, istek valjanosti prometne dozvole 5,  upravljanja vozilom prije stjecanja prava 1 i dr.
Zbog počinjenih prekršaja iz prometa su isključena 23 vozača i 4 vozila.
 
Osim toga, dana 22. kolovoza oko 23.35 sati Brodarici je zatečen 54 godišnji vozač da pod utjecajem alkohola upravlja osobnim automobilom Fiat, šibenskih registracijskih oznaka, kojom prilikom mi je izmjerena koncentracija je 1,50 g/kg alkohola u organizmu. Vozaču je na mjestu prekršaja izdan Prekršajni nalog, kojim mu je izrečena novčana kazna u iznosu od  5.500kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od 2 mjeseca.

Nadalje, 18. kolovoza u Šibeniku, na autocesti A-1, 39 godišnji njemački državljanin je zatečen da upravlja osobnim automobilom Ferari, njemačkih registracijskih oznaka, nepropisnom brzinom od 250 km/h. Protiv vozača je podnijet Prekršajni  nalog kojim mu je izrečena novčana kazna od 6000 kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od mjesec dana na području Republike Hrvatske.
 
Tijekom noći 22/23.kolovoza u vremenu od 23 do 05 sati na području ove Policijske uprave je provedena preventivno represivna akcija suzbijanja prekršaja alkoholiziranih i mladih vozača, kojom prilikom je kontrolirano 160 vozila i vozača, te je utvrđeno ukupno 15 prekršaja, od kojih 3 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola, 2 vožnje pod zabranom upravljanja vozilom, 2 istek valjanosti prometne dozvole, 2 nekorištenje zaštitne kacige i 6 ostalih.
         
Obzirom na statističke pokazatelja, pozivamo vozače da poštuju prometne propise, a posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve  i zaštitne kacige, te da ne koriste mobitele tijekom vožnje,  jer samo odgovorno ponašanje je garant sigurnosti u prometu.
 

Priopćenja