Tjedna analiza prometa - 19 prometnih nesreća i 152 prometna prekršaja

Slika \PU_SK\slike\vijesti\auto_policija06.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 21. do 27. rujna, na području Policijske uprave šibensko-kninske se dogodilo 19 prometnih nesreća, 7 s ozlijeđenim osobama i 12 s materijalnom štetom, a u tim prometnim nesrećama 2 osobe su teže, a 9 lakše ozlijeđene


Od ukupnog broja prometnih nesreća najveći broj, odnosno njih 17, se dogodio na području Šibenika i Vodica i to 6 s ozlijeđenim osobama i 11 s materijalnom štetom, a u ovim prometnim nesrećama su 2 osobe teže i 7 lakše ozlijeđene. Na području Drniša dogodila se 1 prometna nesreća u kojoj su 2 osobe lakše ozlijeđene, a na području Knina se dogodila 1 prometna nesreća s materijalnom štetom.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrđeno je da su najčešće greške sudionika, odnosno okolnosti koje su prethodile događanju samih prometnih nesreća, neprilagođena brzina kretanja vozila – 7, nepoštivanje udaljenosti između vozila – 2,  nepropisna vožnja unatrag – 2 i ostali uzroci – 8.   
 
U proteklom tjednu su utvrđena i sankcionirana ukupno 152 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (68), sigurnosni pojas (29), upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (9), nepropisno uključivanje i isključivanje (8), nekorištenje zaštitne kacige (2), upravljanje vozilom prije stjecanja prava (1), istek valjanosti prometne dozvole (1) i tako dalje, a ujedno je iz prometa isključeno 16 vozača i 2 vozila.
    
Osim toga, 27. rujna oko 11,05 sati na A-1, u blizini Pirovca, zabilježena je najveća brzina kretanja od 252 km/h, 42-godišnjeg njemačkog državljanina koji je upravljao osobnim automobilom Mercedes njemačkih registarskih oznaka. Vozaču je na mjestu gdje je utvrđen prekršaj naplaćena novčana kazna u iznosu od 4.000 kuna uz zabranu upravljanja vozilima B kategorije na području RH u trajanju od mjesec dana.
 
Tijekom noći 26./27. rujna u vremenu od 23 do 5 sati na području ove Policijske uprave je provedena preventivno represivna akcija suzbijanja prekršaja alkoholiziranih i mladih vozača, kojom prilikom je kontrolirano 36 vozača te je utvrđeno ukupno 8 prekršaja, od kojih 3 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola, 1 vožnje pod zabranom upravljanja vozilom, kao i 4 nepropisna parkiranja.
 
Pozivamo vozače da poštuju prometne propise, a posebno kroz ograničenja brzine i korištenje sigurnosnog pojasa, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste zaštitne kacige te da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu

Pisane vijesti