Tjedna analiza prometa

Slika \PU_SK\slike\vijesti\polic auto11.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 4. do 10. studenog na našem području se dogodilo 10 prometnih nesreća

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 4. do 10. studenog na našem području se dogodilo 10 prometnih nesreća, od kojih 2 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba teško i jedna lakše ozlijeđena i 8 prometnih nesreća s materijalnom štetom.
Od ukupnog broja ovih prometnih nesreća njih 8 se dogodilo na području Šibenika i Vodica, od kojih 2 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i 6 prometnih nesreća sa materijalnom štetom. Na području Knina su evidentirane 2 prometne nesreće s materijalnom, dok na području Drniša nije zabilježena niti jedna prometna nesreća.
Najčešće greške sudionika, odnosno okolnosti koje su prethodile ovim prometnim nesrećama, su neprilagođena brzina kretanja vozila (5), nepoštivanje prednosti prolaska (2) dok su se 3 nesreće dogodile drugim greškama.  Pregledom događanja prometnih nesreća po satima uviđa se da se najviše nesreća dogodilo u vremenu od 16,00 do 22,00 sati ( 5), dok su se po danima u tjednu 3 PN dogodile u nedjelju, 3 PN u četvrtak, a 4 ostalim danima.  
 
Tijekom tjedna utvrđeno je i sankcionirano 119 prometnih prekršaja među kojima  27 nepropisnih brzina, 10 upravljanja pod utjecajem alkohola, 38 nekorištenja sigurnosnog pojasa, 3 upotreba mobitela tijekom vožnje, 6 tehničkih neispravnosti vozila, 3 upravljanja vozilom pod zabranom i dr. Zbog počinjenih prekršaja iz prometa je isključeno 11 vozača i 6 vozila, a 3 recidivista su uhićeni i dovedeni prekršajnom sucu na žurni prekršajni postupak.
Na auto cesti A1 području Vrpolja 6. studenog oko 00,05 sati je zatečen 59-godišnji vozač da pod utjecajem alkohola upravlja osobnim automobilom Mercedes, splitskih registracijskih oznaka, kojemu je tom prilikom izmjerena koncentracija od alkohola od 1,83 g/kg, što je najveća koncentracija izmjerena prethodnog tjedna, Protiv vozača je podnijet Optužni prijedlog Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Šibeniku. Proteklog tjedna nisu evidentirana veća prekoračenja dopuštenih brzina, a za sve utvrđene prekršaje nepropisnih brzina na mjestu prekršaja su izrečene novčane kazne.
Tijekom vikenda 8.-10. studenog provodile su se pojačane aktivnosti usmjerene na prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola povodom „Martinja“ pri čemu je 8 alkoholiziranih vozača isključeno iz prometa, od kojih su 3 zadržana u prostorijama policije do otrežnjenja, a nakon toga uz Optužni prijedlog privedeni u Prekršajni odjela Općinskog suda u Šibeniku. 

Pojačani nadzor u prometu povodom „Martinja“ usmjeren na sprječavanje i sankcioniranje prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, će se još provoditi do sutra, 12. studenog do 6 sati.  

Upozoravamo sve sudionike u prometu, a posebice vozače da se pridržavaju prometnih propisa i tako doprinesu sigurnosti u prometu, jer je aktivnost policije samo jedan od čimbenika koji može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica.

Pisane vijesti