Tjedna analiza prometa

Slika \PU_SK\slike\vijesti\palica na leđinma.jpg

U proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 14. do 20. listopada, prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu, na našem području se dogodilo 19 prometnih nesreća

U proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 14. do 20. listopada, prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu, na našem području se dogodilo 19 prometnih nesreća, jedna s poginulom osobom u kojoj je jedna osoba smrtno stradala, 3 s ozlijeđenim osobama, u kojima su 2 osobe teže, a 4 lakše ozlijeđene i 15 prometnih nesreća s materijalnom štetom,
Od ukupnog broja prometnih nesreća najveći broj, odnosno njih 16 se dogodilo na području Šibenika i to 3 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su a u istima je jedna osoba teže i 3 lakše ozlijeđene i 13 sa materijalnom štetom. Na području Drniša je zabilježena jedna prometna nesreća s materijalnom štetom, dok su na području Knina zabilježene 2 prometne nesreće, jedna sa smrtno stradalom osobom i jedna lakše ozlijeđenom osobom i jedna prometna nesreća s materijalnom štetom.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrđeno je da su najčešće greške sudionika, odnosno okolnosti koje su prethodile događanju samih prometnih nesreća, neprilagođena brzina kretanja vozila 15, nepoštivanje prednosti prolaska 4, a pregledom događanja prometnih nesreća po satima, ove prometne nesreće su se dogodile u vremenima od 08,00-10,00 sati (10), 10,00-15,00 sati (5) 12,00-14,00 sati (4).  Nadalje, gledano prema danima u tjednu ove prometne nesreće najčešće su se događale nedjelja i srijeda 7 i utorak  5 .  
 
U promatranom vremenu je utvrđeno i sankcionirano 160 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (47), sigurnosni pojas (19), upotreba mobitela tijekom vožnje (17), nepropisno uključivanje isključivanje (14), upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (13), i tako  dalje, a ujedno je iz prometa isključeno 16 vozača  i 7 vozila.
           
Osim toga, 20. listopada oko 1.15 sati na državnoj cesti D-8 u Ražinama, je zatečen 52-godišnji vozač da pod utjecajem alkohola upravlja osobnim automobilom Peugeot, šibenskih registracijskih oznaka, kojom prilikom mu je izmjerena koncentracija od 2,23 g/kg alkohola u organizmu. Vozač je uhićen i zadržan u posebnim prostorijama policije do otriježnjena, nakon čega je, uz Optužni prijedlog, priveden Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Šibeniku.
         
Nadalje, 15. listopada  oko 20.35 sati na auto cesti A1, je zabilježena najveća brzina kretanja od 193,5 km/h 20-godišnjeg vozača, koji je upravljao osobnim automobilom Mercedes, zadarskih registracijskih oznaka. Vozaču je na mjestu prekršaja naplaćena novčana kazna u ukupnom iznosu od 6.500 kuna.
 

Pisane vijesti