Tjedna analiza prometa - 18 prometnih nesreća i 250 prometnih prekršaja

Slika \PU_SK\slike\vijesti\auto i palica.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 12. do 18. listopada, na području Policijske uprave šibensko-kninske se dogodilo 18 prometnih nesreća, 9 s ozlijeđenim osobama i 9 s materijalnom štetom, a u tim prometnim nesrećama 4 osobe su teže, a 7 lakše ozlijeđeno.   

Od ukupnog broja prometnih nesreća najveći broj, odnosno njih 16, se dogodio na području Šibenika i Vodica i to 9 s ozlijeđenim osobama i 7 s materijalnom štetom, a u ovim prometnim nesrećama 4 osoba su teže i 7 lakše ozlijeđeno. Na području Drniša su se dogodile 2 prometne nesreće s materijalnom štetom.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrđeno je da su najčešće greške sudionika, odnosno okolnosti koje su prethodile događanju samih prometnih nesreća, neprilagođena brzina kretanja vozila – 3, nepoštivanje udaljenosti između vozila – 2,  nepropisna vožnja unatrag – 1, nepropisno kretanje kolnikom – 4 i ostali uzroci – 8.  
 
U proteklom tjednu je utvrđeno i sankcionirano ukupno 250 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (135), nekorištenje sigurnosnog pojasa (22), nepropisno uključivanje i isključivanje (11), upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (9), istek valjanosti prometne dozvole (8), nekorištenje zaštitne kacige (2) i tako dalje, a ujedno je iz prometa isključeno 14 vozača i 6 vozila.
 
Osim toga, 17. listopada oko 12,25 sati na A-1, u blizini Pirovca, 40-godišnjem nizozemskom državljaninu je zabilježena najveća brzina kretanja od 224 km/h, a upravljao je osobnim automobilom Porsche njemačkih registarskih oznaka. Protiv vozača je podnesen Obvezni prekršajni nalog u iznosu od 6.000 kuna kao i izdana zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima „B“ kategorije na području Republike Hrvatske.

Pozivamo vozače da poštuju prometne propise, a posebno kroz ograničenja brzine i korištenje sigurnosnog pojasa, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da ne voze ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, da koriste zaštitne kacige te da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.
 

Pisane vijesti