Tjedna analiza prometa

Slika \PU_SK\slike\vijesti\promet-policija.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 25.veljače do 3.ožujka na našem području ukupno se dogodilo 19 prometnih nesreća, od kojih 1 prometne nesreće sa ozlijeđenom osobom u kojoj je jedan pješak teško ozlijeđen, dok su ostale nesreće bile sa materijalnom štetom          

 Od ukupnog broja prometnih nesreća najveći broj, odnosno njih 11 se dogodilo na području Šibenika i to sve sa materijalnom štetom, 2 prometne nesreće sa materijalnom štetom dogodile su se na području Drniša, dok se na području Knina dogodilo 6 prometnih nesreća od kojih 5 s materijalno štetom, a u jednoj koja se dogodila naletom vozila na pješaka, pješak je zadobio teške tjelesne ozlijede.
 Najčešće greške sudionika, odnosno okolnosti koje su prethodile događanju prometnih nesreća, neprilagođena brzina kretanja vozila 5, a po 2 PN su se dogodile nepoštivanjem prednosti prolaska, ne držanjem razmaka, nepropisnim skretanjem i vožnjom unazad.  Pregledom događanja prometnih nesreća po satima uviđa se da se najviše nesreća dogodilo u vremenu od 12,00 do 16,00 sati – 7, dok su se po danima u tjednu po 4 PN dogodile u petak i subotu, a tri u nedjelju.  
Tijekom tjedna utvrđeno je i sankcionirano je  526 prometnih prekršaja među kojima  170 nepropisnih brzina, 34 upravljanja pod utjecajem alkohola, 93 nekorištenja sigurnosnog. pojasa, 33 upotreba mobitela tijekom vožnje, 46 nepropisnog uključivanja u promet, i dr., a zbog počinjenih prekršaja iz prometa je isključeno 43 vozača i 13 vozila, a 3 recidivista su uhićeni i dovedeni prekršajnom sucu na žurni prekršajni postupak.
 Na području Knina jednom je vozaču izmjerena koncentracija alkohola od 2,83 g/kg, isti je uhićen i uz optuži prijedlog doveden sucu, a na auto cesti A1 najveća izmjerena brzina kretanja vozila je 214 km/h i vozaču je za taj prekršaj naplaćena novčana kazna od 2000 kn.
 Dana 02./03.03. (subota/nedjelja) u vremenu od 23,00 do 05,00 sati provedena je operativna akcija usmjerena na vozače pod utjecajem alkohola i droga u kojoj je za 16 osoba utvrđeno da upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola, dok su se 3 vozača odbile testirati na droge.

Stranica