Tjedna analiza prometa - 17 prometnih nesreća i 354 prekršaja

Slika \PU_SK\slike\vijesti\auto i palica.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 7. do 13. lipnja 2021.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 17 prometnih nesreća, od kojih 8 s 4 teško i 9 lakše ozlijeđene osobe i 9 s materijalnom štetom


Većina prometnih nesreća se dogodila na području Šibenika i Vodica, odnosno njih 13, od kojih 6 s 3 teže i 8 lakše ozlijeđenih osoba te 7 s materijalnom štetom. Na području Knina dogodile su se 3 prometne nesreće, od kojih 2 s 1 teže i 1 lakše ozlijeđenom osobom i 1 s materijalnom štetom, dok se na području Drniša dogodila 1 prometna nesreća s materijalnom štetom.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrđeno je da su najčešće greške sudionika, odnosno okolnosti koje su prethodile događanju samih prometnih nesreća, nepropisna i neprilagođena brzina kretanja vozila – 4, nepropisno kretanje po kolniku – 4, nepoštivanje prednosti prolaska – 3, nepropisna vožnja unazad - 2  i dr.
 
U proteklom tjednu utvrđena su i sankcionirana ukupno 354 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (262), nekorištenje sigurnosnog pojasa (21), upravljanje pod utjecajem alkohola (14), ne ustupanje prednosti prolaska pješaku (6), nepropisno uključivanje/isključivanje (4)  i dr., a ujedno je iz prometa isključeno 10 vozača i 4 vozila.
                       
Ovom prilikom ističemo kako je 12. lipnja u 21,25 sati u Vodicama zaustavljen 45-godišnjak koji je upravljao automobilom Volkswagen Golf šibenskih registarskih oznaka, kojom prilikom mu je izmjerena koncentracija od 2,66 g/kg alkohola u organizmu. Protiv vozača će biti podnesen Optužni prijedlog.
 
Između svih prekršaja prekoračenja brzine, izdvajamo tri na autocesti A-1 kada su zatečeni i prekršajno kažnjeni vozači čija je brzina vožnje bila preko 200 km/h:
- 10. lipnja u 13,36 sati 26-godišnjaku zabilježena je najveća brzina kretanja od 216 km/h, a upravljao je osobnim automobilom Mercedes zagrebačkih registarskih oznaka. Protiv vozača je podnesen Obvezni prekršajni nalog na novčani iznos od 5.000 kuna,
- istog dana u 17,42 sati 45-godišnjem njemačkom državljaninu zabilježena je najveća brzina kretanja od 212 km/h, a upravljao je osobnim automobilom Audi njemačkih registarskih oznaka. Protiv vozača je podnesen Obvezni prekršajni nalog na novčani iznos od 5.000 kuna,
- 10. lipnja u 17,11 sati 46-godišnjaku je zabilježena najveća brzina od 211 km/h, a upravljao je osobnim vozilom Mercedes njemačkih registarskih oznaka. Protiv vozača je podnesen Obvezni prekršajni nalog na novčani iznos od 5.000 kuna,
 
Obzirom na statističke pokazatelje, na i dalje posebno velik broj zatečenih vozača u vožnji nepropisnom brzinom kao i pod utjecajem alkohola, pozivamo vozače da poštuju prometne propise, posebno kroz ograničenja brzine, korištenja sigurnosnog pojasa u vozilima i zaštitne kacige kod mopeda/motocikala, da ne voze ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, kao i da ne upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola ili tehnički neispravnim vozilima jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.
 

Priopćenja