Tjedna analiza prometa - 16 prometnih nesreća i 321 prometni prekršaj

Slika \PU_SK\slike\vijesti\auto i palica.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 7. do 14. rujna, na području Policijske uprave šibensko-kninske se dogodilo 16 prometnih nesreća, 3 s ozlijeđenim osobama i 13 s materijalnom štetom, a u tim prometnim nesrećama 1 osoba je lakše i 2 teže ozlijeđene


Od ukupnog broja prometnih nesreća najveći broj, odnosno njih 13, se dogodio na području Šibenika i Vodica i to 2 s ozlijeđenim osobama i 11 s materijalnom štetom, a u ovim prometnim nesrećama je 1 osoba teže i 1 lakše ozlijeđena. Na području Drniša dogodila se 1 prometna nesreća u kojoj je 1 osoba teže ozlijeđena, a na području Knina su se dogodile 2 prometne nesreće s materijalnom štetom.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrđeno je da su najčešće greške sudionika, odnosno okolnosti koje su prethodile događanju samih prometnih nesreća, neprilagođena brzina kretanja vozila – 14 i nepoštivanje prednosti prolaska – 2.  
 
U proteklom tjednu je utvrđen i sankcioniran ukupno 321 prekršaj, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (179), sigurnosni pojas (47), nepropisno uključivanje i isključivanje (16), upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (12), sigurnosni pojas (47) i tako dalje, a ujedno su iz prometa isključena 22 vozača i 9 vozila.
    
Osim toga, 10. rujna oko 12,15 sati na autocesti A1, u blizini Pirovca, zabilježena je najveća brzina kretanja od 246 km/h, 70-godišnjeg njemačkog državljanina, koji je upravljao osobnim automobilom Porsche njemačkih registarskih oznaka. Vozaču je na mjestu prekršaja naplaćena novčana kazna u iznosu od 6.000 kuna uz zabranu upravljanja vozilima B kategorije na području RH u trajanju od mjesec dana.
Odmah zatim je na istom mjestu zabilježena brzina kretanja od 241 km/h, 32-godišnjeg ukrajinskog državljanina, koji je upravljao osobnim automobilom BMW ukrajinskih registarskih oznaka. Vozaču je na mjestu prekršaja naplaćena novčana kazna u iznosu od 6.000 kuna uz zabranu upravljanja vozilima B kategorije na području RH u trajanju od mjesec dana.
 
Nadalje, 14. rujna u 6 sati na autocesti A-1, nedaleko čvora Vrpolje, je zatečen 46-godišnjak, da pod utjecajem alkohola upravlja osobnim automobilom Renault splitskih registarskih oznaka kojom prilikom mu je izmjerena koncentracija od 2,85 g/kg alkohola u organizmu. Vozač je, zbog izmjerene koncentracije alkohola u organizmu zadržan, a protiv njega će biti podnijet Optužni prijedlog Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Šibeniku.
         
Obzirom na statističke pokazatelja, pozivamo vozače da poštuju prometne propise, a posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve i zaštitne kacige te da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.

 

Priopćenja