Tjedna analiza prometa - 15 prometnih nesreća i 295 prekršaja

Slika \PU_SK\slike\vijesti\palica na leđinma.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 8. do 14. ožujka 2021.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 15 prometnih nesreća, od kojih 6 s ozlijeđenim osobama (2 osobe teže i 5 lakše ozlijeđeno) i 9 s materijalnom štetom


Većina prometnih nesreća se dogodila na području Šibenika i Vodica, odnosno njih 13 od kojih 5 sa 4 lakše i 2 teže ozlijeđene osobe i 8 s materijalnom štetom. Na području Drniša dogodile su se 2 prometne nesreće od kojih 1 s 1 lakše ozlijeđenom osobom i 1 s materijalnom štetom, dok na području Knina nije bilo prometnih nesreća.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrđeno je da su najčešće greške sudionika, odnosno okolnosti koje su prethodile događanju samih prometnih nesreća, nepropisna i neprilagođena brzina – 14 i nepoštivanje prednosti prolaska – 1.
 
U proteklom tjednu utvrđeno je i sankcionirano ukupno 295 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (95), nekorištenje sigurnosnog pojasa (144 – akcija cijeli tjedan, posebno opisano niže), nepropisno uključivanje i isključivanje (17), upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (13), i tako dalje, a ujedno je iz prometa isključeno 25 vozača i 11 vozila.
 
Ovom prilikom ističemo kako su u razdoblju od 9. do 13. ožujka zbog vožnje pod utjecajem alkohola ili droga uz Optužni prijedlog na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku privedena ukupno 4 vozača i to:
- 9. ožujka u 21 sat u Žagroviću zaustavljen je 55-godišnjak koji je upravljao osobnim vozilom Renault zadarskih registarskih oznaka kojom prilikom mu je izmjerena koncentracija od 2,10 g/kg alkohola u organizmu,
- 12. ožujka u 15,40 sati u Šibeniku zaustavljen je 63-godišnjak koji je upravljao osobnim vozilom Chevrolet šibenskih registarskih oznaka kojom prilikom mu je izmjerena koncentracija od 1,64 g/kg alkohola u organizmu,
- 12. ožujka u 19,10 sati u Vodicama zaustavljen je 50-godišnjak (višestruki recidivist) koji je upravljao osobnim vozilom Citroen šibenskih registarskih oznaka kojom prilikom mu je preliminarno utvrđena prisutnost opijata u organizmu. Odbio je na liječničkom pregledu vađenje krvi i urina te mu je sudac Prekršajnog suda odredio zadržavanje od 7 dana u Zatvoru u Šibeniku,
- 13. ožujka u 1,55 sati u Šibeniku zaustavljen je 22-godišnjak (prvi prekršaj) koji je upravljao osobnim vozilom Peugeot šibenskih registarskih oznaka kojom prilikom mu je preliminarno utvrđena prisutnost opijata u organizmu. Odbio je na liječničkom pregledu vađenje krvi i urina.
  
Proteklog tjedna (8. do 14. ožujka) provodila se akcija na nekorištenje sigurnosnog pojasa – ciljana kontrola kojom prilikom je zaustavljeno i kontrolirano ukupno 497 vozila, utvrđena su ukupno 144 prekršaja od čega su 132 prekršaja osoba na prednjim, a 12 osoba na stražnjim sjedalima u vozilima.
 
Obzirom na statističke pokazatelje, na i dalje velik broj zatečenih vozača u vožnji nepropisnom brzinom, zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa kao i pod utjecajem alkohola, pozivamo vozače da poštuju prometne propise, posebno kroz ograničenja brzine, da ne voze ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, da upale svjetla na vozilu te da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, kao i da ne upravljaju tehnički neispravnim vozilima jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.
 

Pisane vijesti