Tjedna analiza prometa - 14 prometnih nesreća i 316 prometnih prekršaja

Slika \PU_SK\slike\vijesti\palica na leđinma.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 12. do 18. travnja 2021.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 14 prometnih nesreća, od kojih 3 s ozlijeđenim osobama (3 osobe lakše ozlijeđene) i 11 s materijalnom štetom


Većina prometnih nesreća se dogodila na području Šibenika, odnosno njih 11, od kojih 2 s 2 lakše ozlijeđene osobe te 9 s materijalnom štetom. Na području Drniša se dogodila 1 prometna nesreća s 1 lakše ozlijeđenom osobom dok su se na području Knina dogodile 2 prometne nesreće s materijalnom štetom.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrđeno je da su najčešće greške sudionika, odnosno okolnosti koje su prethodile događanju samih prometnih nesreća, neprilagođena brzina kretanja vozila – 3, nepoštivanje prednosti prolaska – 2, vožnja na nepropisnoj udaljenosti – 4, nepropisno kretanje po kolniku – 2 i nepropisno uključivanje – 1.
 
U proteklom tjednu utvrđeno je i sankcionirano ukupno 316 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (108), nekorištenje sigurnosnog pojasa (81), nepropisno uključivanje i isključivanje (17), upravljanje pod utjecajem alkohola (7), vožnja s istekom važenja prometne dozvole (8), tehnička neispravnost vozila (2) i dr., a ujedno je iz prometa isključeno 10 vozača i 8 vozila.
                       
Nije bilo evidentiranih značajnijih odstupanja od maksimalno dopuštenih brzina kretanja vozila, kao ni koncentracije iznad 1,5 g/kg alkohola u organizmu.
 
Obzirom na statističke pokazatelje, na i dalje velik broj zatečenih vozača u vožnji nepropisnom brzinom i zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa, pozivamo vozače da poštuju prometne propise, posebno kroz ograničenja brzine, da ne voze ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, te da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, kao i da ne upravljaju tehnički neispravnim vozilima jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.
 

Priopćenja

Dokumenti i linkovi