Tjedna analiza prometa - 14 prometnih nesreća i 286 prometnih prekršaja

Slika \PU_SK\slike\vijesti\policija.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 15. do 21. veljače 2021.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 14 prometnih nesreća, od kojih 6 s ozlijeđenim osobama (4 osobe teže i 4 osobe lakše ozlijeđene) i 8 s materijalnom štetom


Većina prometnih nesreća se dogodila na području Šibenika i Vodica, odnosno njih 10 od kojih 5 s 4 lakše i 3 teže ozlijeđene osobe i 5 s materijalnom štetom. Na području Drniša dogodila se 1 prometna nesreća s materijalnom štetom, a na području Knina dogodile su se 3 prometne nesreća od kojih 1 s 1 teže ozlijeđenom osobom i 2 s materijalnom štetom.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrđeno je da su najčešće greške sudionika, odnosno okolnosti koje su prethodile događanju samih prometnih nesreća, nepropisna brzina – 5, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti – 3, nepropisno kretanje kolnikom – 2 te ostalo – 4.
 
U proteklom tjednu utvrđeno je i sankcionirano ukupno 286 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (75), nekorištenje sigurnosnog pojasa (40), nepropisno uključivanje i isključivanje (21), upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (10), upravljanje vozilom prije stjecanja prava – 3 i tako dalje, a ujedno je iz prometa isključeno 14 vozača i 11 vozila.
 
Nadalje, 21. veljače oko 14,10 sati u Šibeniku, zatečen je 47-godišnjak da pod utjecajem alkohola upravlja osobnim automobilom Alfa Romeo šibenskih registarskih oznaka kojom prilikom mu je izmjerena koncentracija od 1,70 g/kg alkohola u organizmu. Protiv vozača će biti podnijet Optužni prijedlog Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Šibeniku.
 
Obzirom na statističke pokazatelje, na i dalje velik broj zatečenih vozača u vožnji nepropisnom brzinom i nekorištenje sigurnosnog pojasa, pozivamo vozače da poštuju prometne propise, posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da ne voze ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, da upale svjetla na vozilu te da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, kao i da ne upravljaju tehnički neispravnim vozilima jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.
 

Pisane vijesti