Tjedna analiza prometa - 12 prometnih nesreća i 191 prometni prekršaj

Slika \PU_SK\slike\vijesti\auto i palica.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 29. ožujka do 04. travnja 2021.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 12 prometnih nesreća, od kojih 5 s ozlijeđenim osobama (3 osobe teže i 7 lakše ozlijeđeno) i 7 s materijalnom štetom


Većina prometnih nesreća se dogodila na području Šibenika, odnosno njih 11 od kojih 4 prometne nesreće sa 3 teže i 6 lakše ozlijeđenom osobom i 7 s materijalnom štetom. Na području Drniša dogodila se 1 prometna nesreća s lakše ozlijeđenom osobom, dok na području Knina nije bilo prometnih nesreća.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrđeno je da su najčešće greške sudionika, odnosno okolnosti koje su prethodile događanju samih prometnih nesreća, neprilagođena brzina kretanja vozila – 11 i nepoštivanje prednosti prolaska – 1.
 
U proteklom tjednu utvrđeno je i sankcionirano ukupno 191 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (50), nekorištenje sigurnosnog pojasa (50), nepropisno uključivanje i isključivanje (7), nepropisno pretjecanje (5), istek valjanosti prometne dozvole (4) i tako dalje, a ujedno je iz prometa isključeno 9 vozača i 10 vozila.
 
Ovom prilikom ističemo kako je u redovnoj kontroli prometa  02. travnja  u 10,50 sati u Drnišu zaustavljen 58-godišnjak koji je upravljao osobnim vozilom Wv Passat splitskih registarskih oznaka  kojom prilikom mu je izmjerena koncentracija od 2,21 g/kg alkohola u organizmu. Protiv njega je podnesen Optužni prijedlog redovnim putem.
 
Obzirom na statističke pokazatelje, na i dalje velik broj zatečenih vozača u vožnji nepropisnom brzinom i zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa kao i pod utjecajem alkohola, pozivamo vozače da poštuju prometne propise, posebno kroz ograničenja brzine, da ne voze ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, te da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, kao i da ne upravljaju tehnički neispravnim vozilima jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.
 

Priopćenja