Tjedna analiza prometa - 10 prometnih nesreća i 208 prometnih prekršaja

Slika \PU_SK\slike\vijesti\palica na leđinma.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 18. do 24. siječnja 2021.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 10 prometnih nesreća, od kojih 3 s ozlijeđenim osobama (3 osobe lakše ozlijeđene) i 7 s materijalnom štetom

Od ukupnog broja prometnih nesreća najveći broj, odnosno njih 8 se dogodilo na području Šibenika i to 2 s 2 lakše ozlijeđene osobe i 6 s materijalnom štetom. Na području Knina dogodila se 1 prometne nesreća s 1 lakše ozlijeđenom osobom, a na području Drniša se dogodila 1 prometna nesreća s materijalnom štetom
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrđeno je da su najčešće greške sudionika, odnosno okolnosti koje su prethodile događanju samih prometnih nesreća, nepropisna brzina – 9 i nepoštivanje prednosti prolaska – 1.
 
U proteklom tjednu je utvrđeno i sankcionirano ukupno 208 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (60), nekorištenje sigurnosnog pojasa (38), nepropisno uključivanje i isključivanje (28), upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (9) i tako dalje, a ujedno je iz prometa isključeno 14 vozača i 6 vozila.
 
Nadalje, 24. siječnja oko 0,30 sati u mjestu Ružić, zatečen je 43-godišnjak da pod utjecajem alkohola upravlja osobnim automobilom Volkswagen šibenskih registarskih oznaka kojom prilikom mu je izmjerena koncentracija od 2,08 g/kg alkohola u organizmu. Vozač je zadržan do otriježnjenja, a protiv njega će biti podnijet Optužni prijedlog Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Šibeniku.
 
Obzirom na statističke pokazatelje, pozivamo vozače da poštuju prometne propise, a posebno kroz ograničenja brzine i korištenje sigurnosnog pojasa, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da ne voze ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, da upale svjetla na vozilu te da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.
 

Pisane vijesti