Strani policijski službenici i ove godine na području Policijske uprave šibensko-kninske

  • Slika \PU_SK\slike\4.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Sigurnost tijekom turističke sezone jedna je od najvažnijih zadaća hrvatske policije jer turisti ne biraju samo lijepe, već i sigurne zemlje

I ovog ljeta provodi se globalno prepoznatljiv projekt Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno strani policijski službenici i ove će se godine pridružiti hrvatskim policajcima u ophodnjama duž turističkih odredišta naše obale.

Upravo uvažavajući značaj, opseg i sigurnosne okolnosti projekta od ove godine projekt nosi novi naziv „Sigurna turistička destinacija“, kao rezultat zajedničke odluke donesene s našim domaćim partnerskim institucijama, Ministarstvom turizma i sporta i Hrvatskom turističkom zajednicom.

Za ovogodišnju sezonu planirano je sudjelovanje policijskih službenika iz 15 različitih policijskih organizacija, a očekivani broj stranih policijskih službenika je 68. To je dvostruko više nego prošle godine kada su nam se, uvažavajući epidemiološku situaciju, odazvala 34 strana policijska službenika. Svakako težimo realizaciji projekta Sigurna turistička destinacija u njegovom punom sjaju, kada smo 2019. godine  u Hrvatskoj ugostili rekordan broj od 95 stranih policijskih službenika. 

Projekt se provodi od 2006. godine te  je u njemu sudjelovalo više od 20 zemalja. Od početka provedbe pa do kraja prošlogodišnje sezone na našoj obali boravilo je 839 stranih policijskih službenika. Strani kolege policajci doprinose većem osjećaju sigurnosti inozemnih gostiju te su na usluzi su svojim sugrađanima koji ljetni odmor provode u Hrvatskoj. U zajedničkom radu s hrvatskom policijom pomažu ostvarenju učinkovite komunikacije sa stranim turistima, pomažu u prevenciji kažnjivih radnji, poboljšanju sigurnosti prometa, ali i pružaju servisne informacije svojim sunarodnjacima.

U skladu s posebnim epidemiološkim uvjetima prošle godine, stanje sigurnosti cijelo ljeto bilo je stabilno i povoljno, pa možemo zaključiti kako je i sama turistička sezona bila uspješna. Unatoč izazovnoj sezoni 2020. godine, strani turisti nisu promijenili mišljenje o Hrvatskoj kao sigurnom ljetnom odredištu te se nadamo da će to, s punim povjerenjem, učiniti i ove godine.
 
U sklopu ovog projekta na područje Policijske uprave šibensko-kninske u vremenu od 1. srpnja do 31. srpnja, raspoređeni na području Policijske postaje Šibenik, službu će obnašati češka  policijska  službenica Katerina Reslerova, makedonski policijski službenik Janko Stojanovski te njemački policijski službenik Roko Perić dok će na području Policijske postaje Vodice službu obnašati češka policijska službenica Helena Kahnova.
 
Strani policijski službenici će obavljati posao u mješovitim patrolama s našim policajcima u Šibeniku, biti će odjeveni u svoje službene odore i biti na usluzi svojim sugrađanima tijekom njihova posjeta ovom području.
 

Priopćenja