ROADPOL - akcija u prometu

Slika \PU_SK\slike\vijesti\brzina.jpg.jpg

U narednom tjednu od 9. (ponedjeljak) do 15. kolovoza (nedjelja), u cilju povećanja stupnja sigurnosti u prometu te smanjenja broja i posljedica prometnih nesreća koje su uzrokovali vozači koji voze nepropisnom i neprilagođenom brzinom, u sklopu tjedna provođenja akcije na nivou Europske unije ROADPOL - pojačanog nadzora brzine, Policijska uprava šibensko-kninska će biti uključena u akciju

U navedenom razdoblju na području Policijske uprave šibensko-kninske će se kontinuirano provoditi preventivno-represivna ciljana akcija usmjerena na nadzor brzine kretanja vozila, sve s ciljem podizanja razine sigurnosti u prometu na našem području.
 
Osnovni cilj provedbe preventivno-represivne akcije je evidentiranje i sankcioniranje prvenstveno prekršaja brze vožnje zbog kojih dolazi do najtežih posljedica u prometnim nesrećama kao što su smrtne posljedice ili teške tjelesne ozljede, nepropisno pretjecanje, a isto tako i sankcioniranje ostalih uočenih prometnih prekršaja kao što su nekorištenje zaštitnog pojasa, nekorištenje zaštitne kacige, vožnja pod utjecajem alkohola, upravljanje vozilima za vrijeme trajanja zabrane upravljanja, istek važnosti prometne dozvole i dr.  
                   
Tijekom akcije u nadzor prometa će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno, pokazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.
 
Statistički gledano, tijekom 2021.g. bilježimo trend povećanja broja prometnih nesreća, ukupno ih je 540, povećanje je zbog svih uzroka pa tako i onih izazvanih nepropisnom brzinom odnosno od 1. siječnja do 31. srpnja 2021.g. evidentirano je 120 takvih prometnih nesreća iz kojih izdvajamo 5 prometnih nesreća u kojima je 6 osoba smrtno stradalo, zatim 67 prometnih nesreća u kojima je 60 osoba lakše, a 32 teže ozlijeđeno dok je 48 prometnih nesreća bilo s materijalnom štetom.
 
Ovom prilikom ističemo kako su tijekom 2021.g. evidentirana 5232 prekršaja vozača koji su vozili nepropisnom brzinom što je za 13,3% više nego prošle godine, ali povećan je i broj prekršaja vozača koji ne koriste sigurnosni pojas, koji voze neregistrirano ili tehnički neispravno vozilo, koji ne ustupaju pješacima prednost prolaska te koji koriste mobilni telefon tijekom vožnje.
 
Pozivamo vozače da poštuju prometne propise, posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve i zaštitne kacige, kao i da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.

Najave