Rezultati projekta Roadpol - Dani sigurnosti u prometu

Slika \PU_SK\slike\roadpol 2.jpg

U vremenu od 16. (srijeda) do 22. rujna (utorak), sukladno aktivnostima organizacije ROADPOL, na području država Europske unije, shodno tome i na području Policijske uprave šibensko-kninske, proveden je Projekt Roadpol Safety Days (Roadpol Dani sigurnosti u prometu), čije je geslo Stay alive and save lives (Ostani živ i spasi živote drugih)


FOTO: MUP RH 

U sklopu navedenog projekta u isto vrijeme preklapale su se dvije akcije i to akcija Distrakcija – Fokusiranje na cestu u vremenu od 14. do 20. rujna, gdje je usmjerenost bila na prekršaje koji uključuju korištenje mobilnih ili drugih uređaja te nekorištenje pojasa, a druga akcija Dani sigurnosti u prometu u vremenu od 16. do 22. rujna, čija je svrha bila dani bez poginulih u prometu.
 
Osim evidentiranja prekršaja prema Zakonu o sigurnosti cestovnog prometa, ovaj Projekt je imao i preventivni te edukativni karakter na način da su vozačima podijeljeni letci tzv. Prisega, čijim potpisivanjem su se obvezali poštivati pet točaka radi upravljanja vozilom na siguran način čuvajući kako sebe tako i druge sudionike u prometu, a potpisalo ju je 58 vozača i vozačica. Vozačima je dijeljen i letak „dani sigurnosti u prometu“.
 
Tijekom provedene akcije Distrakcija policijski službenici su na 89 lokacija kontrolirali ukupno 405 vozila kojom prilikom su utvrdili 18 prekršaja korištenja mobilnog telefona prilikom vožnje kao i 79 prekršaja gdje sudionici u prometu nisu bili vezani sigurnosnim pojasevima.
 
U drugoj akciji Dani sigurnosti u prometu zadovoljstvo je istaknuti kako nije bilo prometnih nesreća sa smrtno stradalim osobama. U navedenom periodu trajanja akcije ukupno su se dogodile 22 prometne nesreće od kojih 4 sa ozlijeđenim osobama i 18 sa materijalnom štetom. Ukupno je u tim prometnim nesrećama ozlijeđeno 7 osoba i to 4 teško, a 3 lakše.  
 
Pa i pored najave ove akcije putem medija, zabilježen je znatan broj prekršaja vozača svih vozila, posebno nekorištenja sigurnosnog pojasa tijekom vožnje, a koji prekršaj odnosno nesavjesnost u konačnici prilikom nesreće pogoduje nastajanju teških ozljeda kod sudionika u prometu.
        
Nadalje pozivamo vozače da poštuju prometne propise, posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje kao i da obvezno koriste sigurnosne pojaseve, upravo zato što je čovjek ključni faktor za sigurnost prometa.
 

Pisane vijesti