Preventivna akcija u prometu za motocikliste

Slika \PU_SK\DTIM-2022..jpg

Akcija Dani tehničke ispravnosti motocikala postaje već tradicionalna

Temeljem Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama, ove godine u vremenu od 25. (ponedjeljak) do 30. travnja (subota) na cijelom teritoriju Republike Hrvatske će biti organizirana preventivno-sigurnosna akcija kontrole tehničke ispravnosti motocikala i mopeda pod nazivom „Dani tehničke ispravnosti motocikala 2022.“ Akcija je usmjerena na nadzor tehničke ispravnosti motocikala i mopeda i svih ostalih vozila L kategorije, obzirom su posebno ugrožena skupina motoriziranih sudionika u prometu.
 
Napominjemo da je akcija preventivna, a temelji se na poticanju vozača da u ovom vremenu u bilo kojoj stanici za redovni tehnički pregled vozila u Republici Hrvatskoj, bez naknade i bilo kakve sankcije izvrše tehnički pregled vozila prvenstveno radi sigurnosti u prometu, odnosno sprječavanja prometnih nesreća uzrokovanih upravo tehničkom neispravnošću. Od akcije će biti izuzeta vozila koja u navedenom tjednu budu imala zakonsku obvezu provođenja tehničkog pregleda i registracije.
 
Međutim, bitno je za napomenuti kako policija neće aktivno sudjelovati u ovoj akciji kroz zaustavljanje vozača i upućivanja na tehnički pregled, već će policija kroz svoje redovne službene zadaće ukazivati vozačima na ovu mogućnost, a težište je na pružanju savjetodavne i tehničke pomoći stručnih osoba stanice za tehnički pregled s ciljem uklanjanja eventualno utvrđenih nedostataka na vozilu.
 
Naši statistički pokazatelji u prometu u protekla tri mjeseca ove godine pokazuju da, i pored učestalih akcija u prometu, na našem području bilježimo 106 prekršaja neregistriranog i tehnički nepregledanog vozila, što je u odnosu na vrstu prekršaja znatan broj, a ujedno i pokazatelj na nužnost ovakve preventivno-sigurnosne akcije.
 
Zbog toga pozivamo sve vozače motocikala i mopeda i ostalih vozila L kategorije, koji su inače najugroženija skupina motoriziranih sudionika u prometu, da se uključe u ovu akciju, tako da u bilo kojoj stanici za tehnički pregled izvrše besplatnu kontrolu tehničke ispravnosti svog vozila i na taj način doprinesu, kako svojoj, tako i sigurnosti svih ostalih sudionika u prometu. 
 

Najave