Predavanja na temu Cyberbulling-a

Slika \PU_SK\slike\Cyberbulling.png

Današnja komunikacija sve više se odvija putem interneta, svjetske komunikacijske mreže. No, u mnogim pozitivnim stranama takve komunikacije, postoje i one negativne, a jedna od njih je i CYBERBULLYING - nasilje preko interneta

FOTO: Ilustracija

Cyberbullying je opći pojam za svaku komunikacijsku aktivnost cyber tehnologijom koja se može smatrati štetnom kako za pojedinca, tako i za opće dobro. Tim oblikom nasilja među vršnjacima obuhvaćene su situacije kad je dijete ili tinejdžer izloženo napadu drugog djeteta, tinejdžera ili grupe djece, putem interneta ili mobilnog telefona. 

Kako bi zaštitili učenike od opasnosti koje im prijete putem interneta, u Osnovnoj školi „Murterski škoji“ na Murteru policijska službenica za nadzor i planiranje prevencije Policijske uprave šibensko-kninske Sanja Baljkas održala je 19. i 25. listopada 2022.g. predavanja za učenike 7. i 8. razreda predavanja na temu „Cyberbullyinga – zlostavljanja putem Interneta i mobitela“.

Policijska službenica je nastojala u interakciji s učenicima educirati ih i osvijestiti o problemima koje sa sobom nosi razvoj novih tehnologija. Djeci su izložene prednosti korištenja interneta te su upozoreni na opasnosti sa kojima se mogu susresti, posebno prilikom korištenja društvenih mreža. Naglasak je stavljen na savjesno korištenje tehnologije, poboljšanje socijalne interakcije s vršnjacima, a kroz predavanje je dijelom izložena i opasnost koja vreba od mrežne pedofilije. 

Tijekom predavanja zaključeno je kako je informatička pismenost djece visoko razvijena, stoga se nameće potreba za kontinuiranom edukacijom kako bi se djeca sigurno koristila modernim tehnologijama.

Pisane vijesti