Potpredsjednik Vlade Božinović u Šibeniku na svečanom otvorenju projekta „Sigurna turistička destinacija“

  • Slika \PU_SK\Galerije\2023\STD\IMG_5082.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U odnosu na sva događanja u svijetu, sigurnost je jedan od ključnih faktora kojim se vode turisti prilikom odabira destinacije

FOTO: MUP

Svečanost otvorenja projekta Sigurna turistička destinacija 2023. održana je jučer, 17. srpnja 2023. godine u Šibeniku na Tvrđavi Barone.
 
Svečani glazbeno-scenski program započeo je uvodnim obraćanjem glavnog ravnatelja policije Nikole Miline, a između svih točaka stranim policajcima i gostima iz više policijskih uprava obratili su se i predsjednik Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, državni tajnik u ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić i potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova, dr. sc. Davor Božinović.
 
Glavni ravnatelj policije Nikola Milina ukratko je predstavio projekt Sigurna turistička destinacija koji se u Hrvatskoj provodi već 18. godinu zaredom. Projekt je to koji je od skromnih početaka i suradnje s mađarskom policijom i četiri njihova policijska službenika raspoređena u Zadru 2006. godine, prerastao u „projekt čija je visoka kvaliteta prepoznata na europskoj sceni, što potvrđuju ne samo pozitivne reakcije domaćih i stranih građana, već i činjenica da su pojedine strane policijske organizacije preuzele i implementirale inačice našeg projekta u svojoj zemlji, kao Slovenija, Italija i Austrija u zimskoj sezoni. Projekt Sigurna turistička destinacija postao je originalan hrvatski izvozni proizvod zbog čega sam iznimno ponosan.“ - rekao je glavni ravnatelj policije Milina.
 
Izrazio je zadovoljstvo što se svake godine nova država priključi projektu, od prošle godine Sjedinjene Američke Države, a od ove godine Kraljevina Nizozemska.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić je naglasio kako su ponosni partner u ovom projektu te da je tendencija svih da se strani turisti osjećaju sigurno u Republici Hrvatskoj, u čemu uvelike pridonosi sama nazočnost stranih policijskih službenika i njihov neposredni kontakt s građanima iz država odakle dolaze. Naglasio je da će Ministarstvo turizma i sporta i nadalje sufinancirati boravak stranih policijskih službenika u čemu sudjeluju od 2009. godine.
 
Prilikom svog obraćanja potpredsjednik Vlade i ministar Božinović istaknuo je kako je Republika Hrvatska uložila iznimne napore kako bi se pozicionirala na tržištu kao atraktivna, sigurna i kvalitetno pripremljena turistička destinacija za odmor posjetitelja iz svih dijelova svijeta.
 
„Projekt Sigurna turistička destinacija pružio je značajnu dodanu vrijednost hrvatskom turizmu kroz suradnju između hrvatskih policijskih službenika i policijskih službenika drugih zemalja kako bi osigurali siguran i ugodan boravak gostiju i pružili komunikaciju u slučaju potrebe.“- rekao je ministar Božinović i dodao: Cilj neposredne suradnje jest postizanje maksimalne sigurnosti hrvatskih građana i stranih turista iz emitiranih zemalja koji tijekom turističke sezone borave u Hrvatskoj“. O uspješnosti i značaju ovog projekta govori i činjenica kako se 2020. i 2021. godine, za vrijeme trajanja pandemije COVID-19, projekt nije ugasio već smo ga samo provodili u smanjenom opsegu, a od 2022. godine ponovo se provodi u svojoj punoj snazi.“ 
 
Ministar Božinović je istaknuo kako ovaj projekt ne treba gledati samo kao međusobnu potporu tijekom ljetnih mjeseci, već kao priliku za međusobno upoznavanje, razmjenu dobrih iskustava i praksi i najvažnije kao priliku za umrežavanje, što može uvelike doprinijeti razvoju buduće policijske suradnje. Još je dodao: „Ove godine uključila se i Kraljevina Nizozemska, čime se broj stranih partnerskih policijskih organizacija, od početka projekta, povećao na 24 policijske organizacije iz 21 države, a broj policijskih službenica i službenika koji sudjeluju u projektu od 2006. godine do danas iznosi 1110.“

A osim stranih policijskih službenika ministar Božinović je naveo kako je za potrebe održavanja visokog stupnja sigurnosti, u priobalne policijske uprave tijekom ljetne sezone poslana ispomoć i u ljudstvu i u tehnici. Tako su tijekom ljetnih mjeseci u policijske uprave na moru upućena dodatna 252 policijska službenika s 38 vozila s policijskim obilježjima te 15 motocikala.

I na kraju je ministar Božinović dodao: „Moram napomenuti da Ministarstvo unutarnjih poslova uživa potpunu potporu i suradnju Ministarstva turizma i sporta i Hrvatske turističke zajednice u implementaciji projekta „Sigurna turistička destinacija“. 
 
Program je uveličan izvedbama Policijske klape Sv. Mihovil, operne dive Antonele Maris, pjevača Marka Pecotića te ukrajinske primabalerine Eve Karpilovske koja je dio baletnog ansambla HNK u Splitu.
 
Svečanosti su nazočili i veleposlanik Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj Nj. E. QI Qianjin, ambasador Republike Austrije u Republici Hrvatskoj Josef Markus Wuketich, gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić, načelnik PU šibensko-kninske i domaćin svečanosti Sandro Santini, načelnici ostalih policijskih uprava koje sudjeluju u projektu Sigurna turistička destinacija, strani policijski službenici angažirani u Republici Hrvatskoj, strani policijski časnici za vezu, predstavnici partnerskih institucija Ministarstva turizma i sporta te Hrvatske turističke zajednice, predstavnici policije te drugih partnerskih organizacija i intervencijskih službi, kao i članovi i koordinatori Stožera za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone 2023. godine.

O projektu Sigurna turistička destinacija
 
Projekt Sigurna turistička destinacija je dugogodišnji projekt kojeg Ravnateljstvo policije u suradnji s brojnim partnerima i institucijama te stranim policijskim organizacijama provodi od 2006. godine, odnosno 18. godinu za redom.
Projekt ima za cilj održavanje najviše razine sigurnosti za vrijeme turističke sezone, a usmjeren je primarno na zaštitu i sigurnost domaćih i stranih gostiju za vrijeme turističke sezone. Provodit će se u suradnji hrvatskih i stranih policijskih službenika raspoređenih po cijeloj hrvatskoj obali, Plitvičkim jezerima te na području Grada Zagreba, ali i drugim lokalitetima gdje je očekivan veći broj stranih gostiju.
 
Ove godine u Republiku Hrvatsku, točnije u Zagreb, na Plitvička jezera te na hrvatsku obalu tijekom ljetnih mjeseci doći će 100 stranih policijskih službenika iz 22 različite policijske organizacije iz 19 država, a po prvi puta sudjeluju i policijski službenici iz Kraljevine Nizozemske.
 
Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone

Za potrebe provedbe mjera sigurnosti tijekom turističke sezone i ove godine oformljen je Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone, kojim je uspostavljeno 24–satno dežurstvo, a ove godine Stožer je u Zagrebu u Ravnateljstvu policije. Osnovna zadaća Stožera je usklađivanje, usmjeravanje i nadzor obavljanja policijskih i drugih poslova iz nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova, ali i koordinacija i suradnja s drugim nadležnim tijelima radi provedbe mjera sigurnosti tijekom turističke sezone 2023. godine.

U tom smislu, Stožer koordinira rad sljedećih dežurnih službi: Operativno komunikacijskog centra policije, Obalne straže, Lučke kapetanije, Pomorskog centra Rijeka, Vatrogasnog centra, Nacionalnog pomorskog centra  za prikupljanje podataka, Nacionalnog koordinacijskog centra, Službe za međunarodnu policijsku suradnju, Ravnateljstva civilne zaštite Sustav 112 ali i drugih važnih intervencijskih službi.

Projekt Sigurna turistička destinacija provodi se uz partnerstvo te financijsku podršku i potporu Hrvatske turističke zajednice te Ministarstva turizma i sporta.

Stranica