Policijski službenici spasili austrijske jedriličare

Slika PU_SK/slike/vijesti/pomorska_policija03.jpg

Jučer, 4. rujna oko 21 sat, nakon zaprimljene dojave iz centra u Rijeci, da se u plići Rasohe, nedaleko od Žirja nasukala jedrilica zastave Republike Hrvatske, vlasništvo čarter agencije iz Zadra, policijski službenici Postaje pomorske policije su po dolasku na mjesto događaja s plovilom „Sveti Nikola Tavelić“ i pored velikih valova i juga u jačanju, nakon nekoliko pokušaja uspjeli dobaciti  

Jučer, 4. rujna oko 21 sat, nakon zaprimljene dojave iz centra u Rijeci, da se u plići Rasohe, nedaleko od Žirja nasukala jedrilica zastave Republike Hrvatske, vlasništvo čarter agencije iz Zadra, policijski službenici Postaje pomorske policije su po dolasku na mjesto događaja s plovilom „Sveti Nikola Tavelić“ i pored velikih valova i juga u jačanju, nakon nekoliko pokušaja uspjeli dobaciti pandul, na čijem drugom kraju je bio privezan konop za tegljenje. Zbog jakih trzaja jedrilice, koja je kobilicom udarala u podvodne stijene, došlo je do pucanja jarbola i njegova padanja u more, kojom prilikom nije nitko ozlijeđen.

Nakon što su policijski službenici utvrdili da nitko od 5 osoba, koji su se nalazili na jedrilici, nema nikakvog pomorskog iskustva, u zavjetrini otoka Mažirine, spustili su gumenjak, kojim su se, uz osvjetljavanje reflektorima sa službenog plovila, približili na nekoliko  metara jedrilici i u dva navrata, uz velike napore, su osobe s jedrilice prevezli na službeno plovilo. Nakon pružene pomoći, utvrđeno je da nitko od njih nije ozlijeđen, te da svi austrijski  državljani. Oko 0.30 sati putem telefona, policijski službenici su stupili u kontakt s agentom čarterske agencije, koji j preuzeo danje postupanje oko odsukavanja jedrilice i smještaja članova posade s jedrilice.

Kako su daljnjim postupanjem utvrđeni elementi prekršaja o tome je obaviještena Lučka kapetanije, koja je nadležna za daljnje postupanje.



Stranica