Pojačano postupanje po prometu

Slika \PU_SK\slike\vijesti\auto i palica.jpg

Zbog povećanog broja nastradalih u prometu do kraja godine provoditi će se pojačano postupanje

U devet mjeseci 2021.g. na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 280 prometnih nesreća s nastradalim osobama (193 PN - 2020.g.), od kojih 174 PN s lakše ozlijeđenima (124 PN - 2020.g.), 97 PN s teško ozlijeđenima (68 PN - 2020.g.) i 9 PN s poginulim osobama (1 PN - 2020.g.). Ukupni broj prometnih nesreća s nastradalima povećao se za 87 PN ili 45%, broj nesreća s lakše ozlijeđenima veći je za 50 PN ili 28,7%, broj nesreća s teško ozlijeđenima veći je za 29 PN ili 42,6%, a broj nesreća s poginulim osobama veći je za 8 PN ili 800%, u odnosu na prošlu godinu.
 
Zajedno u svim nesrećama nastradalo je 390 osoba (272 - 2020.g.), od kojeg broja je 11 osoba smrtno stradalo (1 - 2020.g.), 117 osoba je teško ozlijeđeno (81 - 2020.g.), a 262 osobe su lakše ozlijeđene (190 - 2020.g.). Ukupan broj nastradalih povećan je za 118 osoba ili 43,4%, broj lakše ozlijeđenih veći je za 72 osobe ili 37,9%, broj teže ozlijeđenih je veći za 36 osoba ili 44,4%, a broj poginulih veći je za 10 osoba ili 1000%.
 
U tekućem mjesecu, listopadu 2021.g., dogodile su se 4 prometne nesreće s poginulim osobama, u jednoj je došlo do naleta automobila na dijete na pješačkom prijelazu, dok su tri dana zaredom uslijedile tri nesreće u kojima su poginuli vozači motocikla (1. neprilagođena brzina vozača motocikla, 2. uslijed nepropisnog skretanja automobila na kojeg nalijeće vozač motocikla bez vozačke dozvole A kategorije dok je pretjecao preko pune linije, 3. maloljetni vozač je nepropisno pretjecao motociklom upravljajući prije stjecanja prava, neregistriranim motociklom te nije imao pravilno pričvršćenu zaštitnu kacigu), a kojim nesrećama je postojeći negativni trend stanja sigurnosti dodatno pogoršan.
 
Iako je i do sada Policijska uprava šibensko-kninska kontinuirano poduzimala preventivno represivne akcije i druge aktivnosti usmjerene na sprječavanje nastanka prometnih nesreća s nastradalim osobama, a svaka od akcija je bila najavljena i medijski popraćena, do kraja 2021.g. će se aktivnosti pojačati formirajući dodatne ophodnje za nadzor prometa od policijskih službenika svih linija rada i češćim angažiranjem Mobilne jedinice prometne policije iz Ravnateljstva policije, tzv. „Cobre“, na području Šibensko-kninske županije.
 
Pojačani nadzor prometa na cestama će se provoditi vremenski i prostorno usmjeren prema počiniteljima prekršaja zbog kojih najčešće evidentiramo prometne nesreće s teškim posljedicama i doprinose težini stradavanja osoba, prioritetno:
- nepropisna i neprilagođena brzina kretanja vozila,
- vožnja pod utjecajem alkohola i droga,
- nekorištenje sigurnosnih pojaseva i dječjih sjedalica u vozilima,
- nepropisna uporaba mobilnog telefona i drugih uređaja za vrijeme vožnje, tzv. distrakcija vozača,
- prekršaji vozača motocikla i mopeda,
a zatim nepropisno pretjecanje, nepoštivanje prednosti prolaska, nepropuštanje pješaka, prekršaji vezani za neregistrirana i tehnički neispravna vozila, vožnja prije stjecanja prava na upravljanje i u vrijeme izrečene zabrane.
 
Uz sve navedeno, ciljane aktivnosti će se posebno usmjeravati prema recidivistima i drugim osobama koje učestalo, bezobzirno i grubo krše prometne propise. 
 
Pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa i tako doprinesu svojoj sigurnosti i sigurnosti ostalih sudionika u prometu na cestama.

Najave