Pojačane aktivnosti u prometu

Slika PU_SK/slike/vijesti/policija03.jpg

foto. ilustracija

U sklopu pojačanih aktivnosti u prometu koje se provode u dane vikenda do kraja godine na razini Republike Hrvatske, i na našem području se nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), a aktivnosti su posebno usmjerene prema ponavljačima teških prekršaja u prometu tzv. „recidivistima.

 Kao i do sada u nadzor prometa za vrijeme akcije 26./27., 27./28. i 28./29. listopada  (petak/subota, subota/nedjelja i nedjelja/ponedjeljak) će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaju i oprema, koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Za vrijeme akcije policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje statistički,  ali i iskustveno pokazuju kao ugrožene u pogledu činjena prometnih prekršaja, kao i prometnih nesreća s posebnim naglaskom na sprječavanje i sankcioniranje prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, prekršaja nepoštivanja dozvoljenih brzina, nevezivanje sigurnosnim pojasom, posebno u odnosu na putnika na stražnjim sjedalima i korištenja mobitela za vrijeme vožnje.  

Tako su policijski službenici na našem području proteklog vikenda 19. do 21. listopada obavljali pojačanu kontrolu prometa s ciljem povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, kada je kontrolirano 295 vozila i utvrđeno 87prekršaja, od kojih 14 zbog vožnje u alkoholiziranom stanju, 17 zbog nepropisne brzine kretanja, 10 zbog nekorištenje sigurnosnog pojasa, 5 zbog korištenja mobitela za vrijeme vožnje, 9 zbog tehnički neispravnog vozila i 32 ostala prekršaja. 

Pozivamo i upozoravamo vozače da, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, u razdoblju zimskog računanja vremena (nedjelju, u noći s 27. na 28. listopada) na motornom vozilu za vrijeme vožnje danju moraju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla. Također, i vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu, a u slučaju nepoštivanja ovih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna.



Pisane vijesti