Podignimo svijest o rizicima trgovine putem interneta!

Slika /PU_SK/SLIKE -novo/internet5.jpg

Građani budite oprezni prilikom ulaganja u kriptovalute te prilikom online prodaje/ kupnje

FOTO: ilustracija

Jučer, 5.rujna policijski službenici Policijske postaje Šibenik su zaprimili dvije prijave za kazneno djelo računalne prijevare, kako slijedi:
 
- u vremenskom periodu od mjeseca lipnja do kolovoza 2024.godine nepoznati su počinitelji izvršili više novčanih transakcija s računa oštećenog 46-godišnjeg hrvatskog državljanina, te ga oštetili za novčani iznos od 8583,89 eura.
Naime, oštećenog su nepoznati počinitelji kontaktirali putem mobitela te ponudili zaradu od 27000 eura za ulaganje u kriptovalute ako plati porez od 2000 eura, na što je oštećeni pristao te na nagovor nepoznatih osoba instalirao mobilnu aplikaciju, otvorio račun i na isti uplatio 250 eura, a potom je dao i broj svoje bankovne kartice. Nakon što mu je u više navrata podignut novac s računa shvatio je da je prevaren.
 
- dana 3. rujna 39-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine u namjeri kupovine ručnog sata, preko društvene mreže stupio je u kontakt s osobom koja je otvorila oglas za prodaju sata.
Nepoznata osoba ponudila je oštećenom da će o vlastitom trošku dogovoriti dostavu preko dostavne službe te je poslao link preko kojeg je oštećeni dao podatke tekućeg račun. Nakon što mu je s računa izvršena transakcija novčanog iznosa od ukupno 430 eura, oštećeni više nije mogao stupiti u kontakt s prodavateljem, kojom prilikom je shvatio da je prevaren.
 
Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara te savjete kako se zaštiti možete pronaći na internetskim stranicama policijeWeb Heroj i na YouTube kanalu MUP-a.
  
 

Priopćenja