Osumnjičeni za krivotvorenje službene isprave i utaju poreza ili carine

Slika \PU_SK\slike\vijesti\novac01.jpg

U Odjelu gospodarskog kriminaliteta i korupcije je dovršeno složeno kriminalističko istraživanje nad 65-godišnjakom i 66-godišnjakom osumnjičenima za krivotvorenja službene isprave i utaju poreza ili carine

U Odjelu gospodarskog kriminaliteta i korupcije, Službe kriminalističke policije, je u koordinaciji sa Poreznom upravom i Općinskom državnim odvjetništvom u Šibeniku, dovršeno složeno kriminalističko istraživanje nad 65-godišnjakom i 66-godišnjakom osumnjičenima za krivotvorenja službene isprave i utaju poreza ili carine, na štetu proračuna Republike Hrvatske u ukupnom iznosu od 1.885.114 kuna.  

Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni 65-godišnjak, u svojstvu odgovorne osobe, direktora športskog kluba iz Šibenika, u vremenu od 1. siječnja  11. rujna 2007.g., i osumnjičeni 66-godišnjak, u istom svojstvu, od 12. rujna 2007.g. do 31. prosinca 2007.g., koristeći svoj položaj u klubu, ovjeravali i odobravali isplatu gotovinskog novčanog iznosa iz blagajne tog kluba prema igračima i pojedinim djelatnicima kluba, sve na temelju krivotvorenih putnih naloga na ime igrača, koji nisu imali prebivalište u Šibeniku, iako su znali da predmetni putni nalozi nisu istiniti, odnosno da igrači ne putuju svakodnevno na trening iz mjesta prebivališta nego borave u Šibeniku, a sve u cilju da se na temelju takvih nezakonitih, gotovinskih isplata pravda gotovina koja je služila klubu za isplatu ugovorenih iznosa naknade igračima, za isplatu stanarina, režijskih troškova, kao i isplate gotovine pomoćnom osoblju u klubu.
Na opisani način u poslovnim knjigama kluba evidentirao se samo neoporezivi dio dohotka za igrače, dok je drugi dio (razlika između ugovorenog iznosa i neoporezivog) isplaćen u gotovini, na ruke igračima i pomoćnom osoblju, sve s ciljem da se opisanim radnjama izbjegne plaćanja poreza i doprinosa koji nije obračunat i uplaćen u ukupnom iznosu od 646.136,12 kn, odnosno za razdoblje u kojem je odgovorna osoba bio osumnjičeni 65-godišnjak u iznosu od 391.825,16 kn, a u razdoblju kad je odgovorna osoba bio osumnjičeni 66-godišnjak u iznosu od 254.310,96 kn.  
Ovim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni 66-godišnjak na isti način nastavio nezakonitu isplatu i u vremenu od 1. siječnja 2008.g. do 31. prosinca 2009.g., na koji način je, izbjegavanjem plaćanja poreza i doprinosa koji nije obračunat i uplaćen u iznosu od 1.238.978,78 kuna oštetio državni proračun Republike Hrvatske.

Protiv osumnjičenih je Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku podnijeta kaznena prijava.
 

Pisane vijesti