Održan okrugli stol povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

  • Slika \PU_SK\slike\vijesti\IMG_9901.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U utorak 21. rujna 2021. godine u 11,00 sati u dvorani „Centra za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut“ u Šibeniku, Velimira Škorpika 7/a u organizaciji Ravnateljstva policije Policijske uprave Šibensko-kninske, uz podršku Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova održan je Okrugli stol povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja prema ženama: FEMICIDE WATCH

U OBILJEŽAVANJU SU SUDJELOVALI:
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova - gđa Višnja Ljubičić
Predsjednica Županijskog suda u Šibeniku - gđa Nives Nikolac
Županijska državna odvjetnica u Šibeniku - gđa Sanda Pavlović Lučić
Načelnik Policijske uprave šibensko-kninske - g Ivica Kostanić
Voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji iz Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije - gđa Anita Matijević
Predstavnica Udruge ZvoniMir Knin - gđa Biljana Šuša
Voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije - gđa Sandra Veber, ujedno i moderator
 
Okruglom stolu su također prisustvovali i sudjelovali u radu stručnjaci iz socijalnih, zdravstvenih, prosvjetnih, pravosudnih i drugih relevantnih institucija, organizacija civilnog društva, policijski službenici iz kriminalističke policije, članovi Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova, kao i mnogi drugi.
 
Od 2004. godine 22. rujna se obilježava Nacionalni dan borbe protiv  nasilja nad ženama  i to u spomen  na tri žene: sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i Gordanu Oraškić, koje je tijekom brakorazvodne parnice na Općinskom sudu u Zagrebu ubio Gordanin suprug Mato Oraškić.
 
U povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Ministarstvo unutarnjih poslova, uz podršku Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i drugih partnera pokrenulo je projekt „Lily“, koje simbolično asocira na ime sutkinje Općinskog suda u Zagrebu koja je ubijena, ima multimodularni karakter te se, kroz niz aktivnosti, kontinuirano provodi od 10. lipnja 2019. godine diljem Republike Hrvatske s ciljem umrežavanja svih nadležnih državnih tijela, organizacija civilnog društva, pravnih osoba i drugih društveno odgovornih subjekata, kako bi koordinirano pronašli zajednički odgovor u sprječavanju svih oblika nasilja nad ženama.
 
Obilježavanjem Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama pokušava se senzibilizirati društvo za spomenutu problematiku te poslati jasna poruka da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira. Republika Hrvatska je donijela zakonodavni okvir koji potiče društvo i institucije na intenzivno bavljenje ovim problemom te na njihovu međusobnu suradnju i aktivnost, a nužno je i osigurati dostupnost informacija o mogućnostima zaštite, pomoći i podrške osobama koje doživljavaju takav oblik nasilja. 
 
Na žalost, u Hrvatskoj se nasilje nad ženama, posebice fizičko, najčešće događa u obiteljskoj zajednici koja bi trebala biti najsigurnije okruženje. Većina žrtava obiteljskog nasilja osobe su ženskog spola, a počinitelj obiteljskog nasilja najčešće je bračni ili izvanbračni suprug ili bivši suprug, a iza njih slijede otac žrtve ili njezin sin.
 
Tijekom osam mjeseci 2021. godine Policijska uprava šibensko-kninska evidentirala je 119 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, dok je u istom razdoblju 2020. godine evidentirano 130 prekršaja. Također, u istom razdoblju evidentirano je 29 kaznenih djela Nasilja u obitelji, dok su u istom razdoblju prošle godine evidentirana 32 kaznena  djela. Premda statistički podaci govore u prilog smanjenja nasilja žrtve, građani koji imaju saznanja o nasilju svakako ga trebaju prijaviti policiji i to u slučaju trenutne izloženosti nasilju žurnim pozivom na broj 192, a u drugim situacijama, redovnim putem nadležnim policijskim postajama ili putem elektronske pošte policija@mup.hr.

Odgovornost za sprječavanje nasilja i zaštitu žrtava sigurno je jedna od najvećih i najvažnijih odgovornosti policije, ali odgovornost leži i na čitavoj zajednici, odgovornost da se saznanje o nasilju prijavi, čime će se pokrenuti sustav podrške i pomoći žrtvi nasilja.

Nasilje je društveni problem, stoga zajedno prekinimo šutnju!
 

Pisane vijesti