Od 6. do 12. travnja Kobre na cestama

Slika \PU_SK\slike\vijesti\Kobre.jpg

S ciljem podizanja općeg stanja sigurnosti, a posebno sigurnosti u prometu, osim naših planiranih aktivnosti, od sutra 6. travnja do utorka, 12. travnja, na području Policijske uprave šibensko-kninske će boraviti policijski službenici Mobilne jedinice prometne policije MUP-a, popularnog naziva Kobre, koji će se baviti prvenstveno prevencijom i represijom u prometu, kroz koje aktivnosti će doprinositi sigurnosti na cestama

FOTO: MUP

Na našem području tijekom 2021.g., kao i u protekla tri mjeseca bilježimo porast broja prometnih nesreća sa smrtno stradalim osobama (sve u odnosu na 2020.g.), odnosno tijekom tog razdoblja zabilježeno je ukupno 21 smrtno stradala osoba (3 u 2020.g.). Osim navedenih podataka povećan je i broj lakše i teže ozlijeđenih osoba, ali posebno izdvajamo podatak da se broj prekršaja u prometu tijekom 2021.g. u odnosu na 2020.g. povećao za 32,7%. Izdvajamo vožnju nepropisnom brzinom s 9162 prekršaja (porast 26%), upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola sa 728 prekršaja (porast 17,2%) i vožnju bez korištenja sigurnosnog pojasa s 2802 prekršaja (porast 30,4%). Ovakav uzlazni trend je nastavljen i u prva tri mjeseca 2022.g.
 
Prilikom svog postupanja Mobilna jedinica prometne policije MUP-a će uglavnom, ciljano po mjestu i vremenu, uzimajući u obzir naše statističke pokazatelje, vršiti prevenciju i represiju najtežih prometnih prekršaja i to između ostalih, prekoračenja brzine kretanja, vožnja pod utjecajem alkohola ili droge, vožnja u vrijeme zabrane, vožnja prije stjecanja prava na upravljanje, prolazak kroz crveno svjetlo i drugih prekršaja u prometu, kako na auto cestama i brzim cestama, ugibalištima i odmaralištima uz auto ceste, ali i na županijskim i lokalnim cestama.
 
Pozivamo vozače svih vrsta vozila, da ih opetovano upozoravate da poštuju prometne propise, posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve i zaštitne kacige, kao i da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.

Najave