Obilježavanje međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta

Slika /PU_SK/slike/Holokaust.jpg

U Osnovnoj školi Murterski škoji je održano predavanje na temu sjećanja na Holokaust

FOTO: PU

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta obilježava se 27. siječnja s obzirom da je na taj dan 1945. godine oslobođen najveći nacistički koncentracijski logor - Auschwitz.

Republika Hrvatska je 1. ožujka 2023. preuzela jednogodišnje predsjedavanje Međunarodnim savezom sjećanja na Holokaust (IHRA), pod inicijativom Future of Remembrance stoga Ministarstvo unutarnjih poslova, u suradnji s partnerima provodi nacionalni preventivni projekt ,,Zajedno protiv govora mržnje" . Projekt se provodi prema različitim ciljanim skupinama društva na temu suzbijanja antisemitizma, modernog antisemitizma i govora mržnje, kao i svih oblika diskriminacije, s ciljem sprječavanja negiranja Holokausta i iskazivanja pijeteta i sjećanja na sve žrtve Holokausta te senzibilizacije građana.
 
S obzirom na navedeno, jučer, 31. siječnja  u Osnovnoj školi Murterski škoji policijski službenik ove Policijske uprave Jure Kojundžić i profesorica povijesti Marijana Mikulandra na satu povijesti su održali predavanje na temu sjećanja na Holokaust.
 
Predavanje je održano na način da je policijski službenik upoznao učenike s pojmom Međunarodnog saveza za sjećanja na Holokaust-IHRA, radom i ciljevima istog, dok je profesorica povijesti govorila o stradavanjima židovskog naroda u koncentracijskom logoru Auschwitz. Na satu je prisustvovalo 14 učenika 8.razreda Osnovne škole Murterski škoji.
 
Cilj predavanja je da Holokaust ne bude prepušten samo knjigama, filmovima, arhivima i muzejima, nego da očuvamo živo sjećanje na najmračnije razdoblje povijesti u svrhu sprečavanja genocida i masovnih zločina.
 

Pisane vijesti