Najava preventivno-represivne akcije nadzora brzine

Slika \PU_SK\slike\vijesti\brzina.jpg.jpg

Dana 7. listopada u vremenu od 13 do 17 sati, na području Policijske uprave šibensko-kninske će se provoditi preventivno-represivna ciljana akcija usmjerena na nadzor brzine kretanja vozila, sve s ciljem podizanja razine sigurnosti u prometu na našem području

Osnovni cilj provedbe preventivno-represivne akcije je evidentiranje i sankcioniranje prvenstveno prekršaja brze vožnje zbog kojih dolazi do najtežih posljedica u prometnim nesrećama kao što su nepropisna i neprilagođena brzina, nepropisno pretjecanje, a isto tako i sankcioniranje ostalih uočenih prometnih prekršaja kao što su  nekorištenje sigurnosnog pojasa i zaštitne kacige, vožnja pod utjecajem alkohola,  upravljanje vozilima za vrijeme trajanja zabrane upravljanja, istek važnosti prometne dozvole i dr.  
                   
Tijekom akcije u nadzor prometa će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno, pokazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.
 
Statistički gledano bilježimo pozitivan trend pada broja prometnih nesreća uzrokovanih nepropisnom i neprilagođenom brzinom, odnosno u prvih devet mjeseci ove godine evidentirane su 174 prometne nesreće, od kojih 83 s ozlijeđenim osobama, dok je u istom vremenskom razdoblju prošle godine evidentirana 231 prometna nesreća uzrokovana nepropisnom i neprilagođenom brzinom, od čega 99 s ozlijeđenim osobama i 5 sa smrtno stradalim osobama.
 
Uz pad broja prometnih nesreća uzrokovanih nepropisnom i neprilagođenom brzinom bilježimo i pad prometnih prekršaja nepropisne brzine, pa je tako u prvih devet mjeseci ove godine evidentirano 6013 takvih prekršaja nasuprot istom vremenskom periodu prošle godine kad je evidentirano 7255 prekršaja nepropisne brzine.
 
Pozivamo vozače da poštuju prometne propise, posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve i zaštitne kacige, kao i da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.
 

Pisane vijesti