Najava preventivno-represivne akcije nadzora brzine kretanja vozila

Slika \PU_SK\slike\vijesti\auto i palica.jpg

Dana 7. rujna u vremenu od 16 do 21 sat, na području Policijske uprave šibensko-kninske će se provoditi preventivno-represivna ciljana akcija usmjerena na nadzor brzine kretanja vozila, sve s ciljem podizanja razine sigurnosti u prometu na našem području

Pri provođenju akcije, osim ovih prekršaja, posebna pozornost će se usmjeriti i na recidiviste u prometu, prije svega upravljanje prije stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilima, upravljanje vozilima za vrijeme trajanja zabrane upravljanja, istek važnosti prometne dozvole, upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima.
         
Tijekom akcije u nadzor prometa će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno, pokazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.
 
Statistički gledano bilježimo pozitivan trend pada broja prometnih nesreća uzrokovanih nepropisnom i neprilagođenom brzinom, odnosno ove godine evidentirane su 152 ovakve prometne nesreće, od kojih 74 s ozlijeđenim osobama, dok je u istom vremenskom razdoblju prošle godine evidentirano 208 prometnih nesreća uzrokovanih nepropisnom i neprilagođenom brzinom, od čega 86 s ozlijeđenim osobama i 5 prometnih nesreća sa smrtno stradalim osobama.
 
Uz pad broja prometnih nesreća uzrokovanih nepropisnom i neprilagođenom brzinom bilježimo i pad prometnih prekršaja nepropisne brzine, pa je tako u prvih osam mjeseci ove godine evidentiran 3 981 takav prekršaj nasuprot istom vremenskom periodu prošle godine kad je evidentiran 6 861 prekršaj nepropisne brzine.
 
Pozivamo vozače da poštuju prometne propise, posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve i zaštitne kacige, kao i da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, jer samo odgovorno ponašanje je garant sigurnosti u prometu.

 

Najave