Najava preventivno represivne akcije na suzbijanju prekršaja alkoholiziranih i mladih vozača

Slika \PU_SK\slike\vijesti\auto i palica.jpg

U noći 26./27. rujna (subotu/nedjelju) između 23 i 5 sati na području Policijske uprave šibensko-kninske će se provoditi ciljana preventivno represivna akcija usmjerena na suzbijanju prekršaja alkoholiziranih i mladih vozača

Pri provođenju ove akcije, osim ovih prekršaja, posebna pozornost će se usmjeriti i na recidiviste u prometu, prije svega upravljanje prije stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilima, upravljanje vozilima za vrijeme trajanja zabrane upravljanja, istek važnosti prometne dozvole, upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima.

Tijekom akcije u nadzor prometa će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaju i oprema, koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno pokazuju kao ugrožene u pogledu počinjenja prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola i prometnih nesreća koje su uzrokovali mladi vozači.
Statistički gledano, u prvih osam mjeseci 2020.g. na području Policijske uprave šibensko-kninske evidentirano je smanjenje svih vrsta prometnih nesreća za 31,7% (2020.g. – 559, 2019.g. – 819) uz smanjenje broja nastradalih osoba za 12,3% (2020 – 235 nastradalih, 2019 – 268 nastradalih osoba).

U odnosu na prometne nesreće vozača u alkoholiziranom stanju bilježimo pozitivan trend u proteklih sedam mjeseci, kada je zabilježen manji broj prometnih nesreća koje su uzrokovali vozači pod utjecajem alkohola, kojih je zabilježeno 58 u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je zabilježeno 69 takvih prometnih nesreća, a što pripisujemo učestalim preventivno represivnim akcijama u prometu na našem području.

Osim toga pozitivan trend bilježimo i u odnosu na prometne nesreće koje su skrivili mladi vozači, kojih je zabilježeno 96 u proteklih osam mjeseci (43 ozlijeđene osobe i nijedna smrtno stradala) u odnosu na 117 ovih prometnih nesreća u istom razdoblju prošle godine (34 ozlijeđene osobe i 2 smrtno stradale).
Bitno je napomenuti da bilježimo i znatan broj prekršaja vožnje u alkoholiziranom stanju kojih je u promatranom razdoblju zabilježeno ukupno 460 prekršaja, što upućuje na činjenicu da i pored čestih i ciljanih preventivno-represivnih akcija i upozorenja, bilježimo znatan broj vozača koji pod utjecajem alkohola i/ili droga upravljaju vozilima.         
         
Pozivamo vozače da poštuju prometne propise, a posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve  i zaštitne kacige, te da ne koriste mobitele tijekom vožnje, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.
 

Pisane vijesti