Najava akcije u prometu - ROADPOL

Slika \PU_SK\Tahograf.jpg

Akcija se odnosi na teretna vozila i autobuse, a provodi se na razini cijele Europske unije

FOTO: Ilustracija

U narednom tjednu, odnosno u vremenu od 13. (ponedjeljak) do 19. veljače (nedjelja), u cilju povećanja stupnja sigurnosti u prometu te smanjenja broja i posljedica prometnih nesreća koje su uzrokovali vozači teretnih vozila i autobusa, u sklopu tjedna provođenja akcije na nivou Europske unije ROADPOL - pojačanog nadzora teretnih vozila i autobusa, Policijska uprava šibensko-kninska će biti uključena u akciju pojačanog nadzora.
           
Tijekom akcije u nadzor prometa će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema, koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno pokazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja, posebno prometnih nesreća zbog nepropisne vožnje teretnih vozila i autobusa. 
 
Prilikom nadzora vozača tih vozila prioritetno će se utvrđivati: njihova osposobljenost za upravljanje određenom vrstom odnosno kategorijom vozila, alkoholiziranost vozača, psihofizičko stanje, umor, trajanje upravljanja vozilom i korištenje propisanog odmora. Istovremeno će se provođenjem nadzora vozila provjeravati: ispunjavanje uvjeta za sudjelovanje u prometu, tehničku ispravnost uređaja i opreme, ukoliko se prevoze osobe – njihov broj i način smještaja, ukoliko se prevozi teret – posjedovanje dokumentacije, masa i način smještaja tereta.
 
Na nivou cijele Europske unije poseban problem predstavljaju prometne nesreće u kojima sudjeluju autobusi, velika teretna vozila, tegljači, odnosno skupovi vozila iz razloga što prilikom sudjelovanja takvih vozila u nesrećama dolazi do dugotrajnih prekida prometa, preusmjeravanja prometa, a također otežano je i samo izvlačenje takvog oštećenog vozila prilikom slijetanja s kolnika, odnosno njegov transport vučnom službom.
 
Takve nesreće, osim velike materijalne štete, za posljedicu često imaju i ljudske žrtve, odnosno ozlijeđene i poginule osobe, a jedan od čestih razloga zbog kojih se kod nas događaju takve nesreće je umor vozača predmetnih vozila, u najvećem dijelu stranih državljana koji do dolaska na granične prijelaze Republike hrvatske, prethodno prevezu veliki broj kilometara.
 
Pozivamo sve sudionike u prometu da poštuju prometne propise, posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su umorni ili pod utjecajem alkohola ili droga i da koriste sigurnosne pojaseve, da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, upravo zato što je čovjek ključni faktor za sigurnost prometa, jer samo odgovornim ponašanjem svih u prometu doprinosimo sigurnosti.

Najave