Najava akcije u prometu - nepropisna brzina

Slika \PU_SK\slike\vijesti\mjerenje brzine.jpg

Sutra, 4. svibnja u vremenu od 14 do 18 sati, na području Policijske uprave šibensko-kninske provoditi će se preventivno-represivna ciljana akcija usmjerena na nadzor brzine kretanja vozila, sve s ciljem podizanja razine sigurnosti u prometu na našem području

FOTO: Ilustracija
 
Osnovni cilj provedbe preventivno-represivne akcije je evidentiranje i sankcioniranje prekršaja brze vožnje zbog kojih dolazi do najtežih posljedica u prometnim nesrećama kao što su smrtne posljedice ili teške tjelesne ozljede, ali isto tako i sankcioniranje ostalih uočenih prometnih prekršaja kao što su nekorištenje sigurnosnog pojasa, vožnja pod utjecajem alkohola, upravljanje vozilima za vrijeme trajanja zabrane upravljanja, nepropisno pretjecanje, istek važnosti prometne dozvole i dr., a poseban naglasak će biti stavljen na recidiviste u prometu.  
                   
Tijekom akcije u nadzor prometa će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno, pokazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.
 
Statistički gledano, tijekom prva tri mjeseca 2023.g. na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 159 prometnih nesreća (145 u 2022.g.) od kojih 105 s materijalnom štetom (107 u 2022.g.), 53 s ozlijeđenim osobama (34 u 2022.g.) te 1 sa smrtno stradalim osobama (4 u 2022.g.). U velikom porastu je broj prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama.
 
U prometnim nesrećama ukupno je nastradala 71 osoba (48 u 2022.g.), od kojeg broja je 1 osoba smrtno stradala (6 u 2022.g.), 19 osoba je teže ozlijeđeno (13 u 2022.g.), a 51 je lakše ozlijeđena (29 u 2022.g.).
 
Nepropisnom i neprilagođenom brzinom uzrokovano je 37 prometnih nesreća od kojih 23 s ozlijeđenim osobama i 0 s poginulim osobama (29/8/3 - 2022.g.). Dakle od ukupnih 159 prometnih nesreća njih 37 je uzrokovano nepropisnom ili neprilagođenom brzinom odnosno njih 23,3%.
 
Bez obzira na brzinu jako bitno je naglasiti i potrebu korištenja sigurnosnog pojasa jer svako nekorištenje prilikom i najmanje nesreće može dovesti do težih ozljeda, a evidentirali smo i situacije kad su vozači ili suvozači prilikom nesreća ispali iz vozila i smrtno stradali.
 
Uz povećanje broja prometnih nesreća, u prva tri mjeseca 2023.g. bilježimo i porast prekršaja koji su značajni za sigurnost svih sudionika u prometu te izdvajamo nepropisnu brzinu (2630 u odnosu na 1366 lani, povećanje za 92,5%), nekorištenje sigurnosnog pojasa (1065 u odnosu na 856 lani, povećanje za 24,4%) i upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola/droga/lijekova ( 277 u odnosu na 237 lani, povećanje za 16,9%, izdvajamo i 34 vozača koja su odbila testiranje).
 
Osim navedenih podataka, u prva četiri mjeseca zbog počinjenja različitih prekršaja u prometu (vožnja pod utjecajem alkohola, vožnja za vrijeme dok je zabrana upravljanja vozilima na snazi, vožnja bez položenog ispita, vožnja pod utjecajem droga/lijekova i dr.), na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku privedeno je ukupno 88 vozača od čega je njih 13 zadržano u zatvoru u trajanju od 5 do 15 dana, 5 ih je dobilo uvjetnu kaznu zatvora uz novčanu kaznu, a većina novčanu kaznu od 660 – 2050 eura uz zabranu upravljanja motornim vozilima od 1 - 6 mjeseci.
 
Pozivamo vozače svih vrsta vozila da poštuju prometne propise, posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve i zaštitne kacige, kao i da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.

Najave