Najava akcije u prometu

Slika \PU_SK\slike\vijesti\motocikl.jpg

U subotu 25. ožujka, u vremenu od 10 do 15 sati, na području Policijske uprave šibensko-kninske provoditi će se ciljana preventivno represivna akcija usmjerena na suzbijanje prometnih nesreća i prekršaja koje uzrokuju vozači mopeda i motocikla

FOTO: Ilustracija  
          
U akciji će maksimalan broj policijskih službenika i tehničkih sredstava biti usmjeren na utvrđivanje prekršaja kao što je brzina i ispravno korištenje zaštitne kacige, represivne aktivnosti će se usmjeriti na sprječavanje i sankcioniranje ostalih najtežih prekršaja (vožnja pod utjecajem alkohola/droga, korištenje mobilnog telefona, nepropisna pretjecanja (npr. preko pješačkog prijelaza), upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom) te posebno prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima.  
 
U vremenskom razdoblju od 1. siječnja do 15. ožujka na području PU šibensko-kninske dogodila se 41 prometna nesreća s nastradalim osobama što je povećanje za 17 nesreća ili 70,8% u odnosu na isto razdoblje lani kad su se dogodile 24 nesreće. U 41 prometnoj nesreći ukupno je nastradalo 56 osoba (lani – 33) od kojeg broja 1 osoba smrtno (lani – 5), 14 ih je teže ozlijeđeno (lani – 9), a 41 osoba je lakše ozlijeđena (lani – 19).
 
Od 41 prometne nesreće s nastradalim osobama kod njih 20 uzrok nastanka je neprilagođena brzina kretanja dok su 6 prometnih nesreća izazvali vozači pod utjecajem alkohola. Nadalje, povećan je broj ozlijeđenih vozača iz prometnih nesreća (22 u odnosu na 14 lani) kao i nastradalih putnika (14 u odnosu na 12 lani) i pretežito se radi o osobama koje nisu koristile sigurnosni pojas!
 
Napominjemo i činjenicu da je u prva dva mjeseca 2023.g. povećan broj prekršaja u prometu za 47% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, prvenstveno ovdje navodimo podatke za četiri glavne „ubojice“ u prometu i to brzine za 19,3% (877 u odnosu na 735), vožnje pod utjecajem alkohola/droga za 7,6% (155 u odnosu na 144 uz 18 vozača koji su odbili testiranje), korištenje mobilnog telefona za vrijeme vožnje za 9,2% (245 u odnosu na 231) i nekorištenje sigurnosnog pojasa za 5,5% (537 u odnosu na 509).
 
Od navedenog broja prometnih nesreća, u njih 3 su sudjelovali mopedi ili motocikli, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje za 1 prometnu nesreću, a također su 3 osobe i ozlijeđene. Prošle godine su 4 motociklista smrtno stradala te je ova akcija samo jedan od niza preventivno-represivnih postupanja kako bi se djelovalo na razum vozača da poštuju prometne propise.
 
Inače, dominantni uzroci nesreća u kojima sudjeluju motociklisti su nepropisna/neprilagođena brzina vozača mopeda i motocikla, često uz oduzimanje prednosti od strane vozača osobnih i teretnih automobila, kao i prekršaja vožnje bez zaštitne kacige, prije stjecanja prava na upravljanje i vožnje neregistriranih i tehnički neispravnih mopeda i motocikla.

Posebno napominjemo kako je i ove godine povećan broj prekršaja gdje vozači ne koriste zaštitnu kacigu (19 u odnosu na 15 lani) iako puna sezona vožnje motocikala/mopeda tek dolazi te pozivamo vozače da budu savjesni, da poštuju prometne propise, nose zaštitne kacige i posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, a također i vozače osobnih i teretnih vozila da svojom vožnjom ne ugrožavaju upravo vozače mopeda i motocikliste, sve iz razloga jer je čovjek ključni faktor za sigurnost prometa, samo odgovornim ponašanjem svih u prometu doprinosimo sigurnosti.

Najave