Najava akcije u prometu

Slika \PU_SK\slike\vijesti\pojas ilustracija.jpg

Fokus je na korištenju sigirnosnog pojasa na svim sjedištima kao i uporaba mobilnog telefona za vrijeme vožnje

FOTO: Ilustracija

U petak, 2. prosinca u vremenu od 10 do 16 sati, na području Policijske uprave šibensko-kninske, provoditi će se preventivno-represivna ciljana akcija usmjerena na nadzor korištenja sigurnosnog pojasa vozača i putnika, nepropisnog prijevoza djece u vozilima kao i upotreba mobilnog telefona prilikom vožnje, sve s ciljem podizanja razine sigurnosti u prometu na našem području.
 
Osnovni cilj provedbe preventivno-represivne akcije je evidentiranje i sankcioniranje prvenstveno prekršaja nekorištenja zaštitnog pojasa putnika na svim sjedalima, nepropisnog prijevoza djece, korištenja mobilnih telefona zbog kojih dolazi do najtežih posljedica u prometnim nesrećama kao što su smrtne posljedice ili teške tjelesne ozljede, zatim vožnja nepropisnom brzinom, nepropisno pretjecanje, a isto tako i sankcioniranje ostalih uočenih prometnih prekršaja kao što su nekorištenje zaštitne kacige, vožnja pod utjecajem alkohola, upravljanje vozilima za vrijeme trajanja zabrane upravljanja, istek važnosti prometne dozvole i dr.  
 
U prometu je zbog korištenja mobilnog telefona sve više nepažljivih vozača, ali i pješaka i biciklista dok je mobilni telefon na kongresu ROADPOL-a nazvan „ubojicom“ u prometu. Odgovoran je za nepažnju vozača koji zbog razgovora na mobilni telefon tijekom vožnje ne mogu biti usredotočeni na upravljanje vozilom pa čak i kada koriste hands-free uređaj. Najbolje rješenje bilo bi utišati mobilni telefon i ne javljati se na njega tijekom vožnje, međutim u praksi je to rijetko slučaj. 
 
Nadalje, vozači, ali i putnici, nisu svjesni da ih nevezanjem, prilikom slijetanja vozila s ceste ili prevrtanja, sile koje djeluju u tim trenucima vrlo lako izbace iz sjedala te su česta izlijetanja osoba iz vozila, koje gotovo u pravilu smrtno stradavaju. Oni koji su bili vezani, ostaju u vozilima s lakšim ili težim ozljedama, sve ovisno o intenzitetu samog udara i zbog toga će se pojačano provoditi i kontrola vezanja pojasa, posebno na stražnjim sjedalima.
                   
Tijekom akcije u nadzor prometa će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno, pokazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i prometnih nesreća.
 
Statistički gledano, u prvih deset mjeseci 2022.g. na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodile su se 883 prometne nesreće (881 u istom razdoblju 2021.g.) od kojih 602 sa materijalnom štetom (578 u 2021.g.), 270 sa ozlijeđenim osobama (290 u 2021.g.) te 13 sa smrtno stradalim osobama (11 u 2021g.). Broj prometnih nesreća je na istoj razini, a bitno je za naglasiti da je smanjen broj prometnih nesreća s ozlijeđenim i sa smrtno stradalim osobama.
 
U svim gore prometnim nesrećama ukupno je stradalo 368 osoba (413 u 2021.g.), od čega je 13 osoba smrtno stradalo (15 u 2021.g.), 97 osoba je teže ozlijeđeno (123 u 2021.g.), a 258 ih je lakše ozlijeđeno (275 u 2021.g.).
 
Ove godine bilježimo i smanjenje ukupnog broja prometnih prekršaja, ali izdvajamo određene prekršaje koji su u porastu u odnosu na prethodnu godinu i to 2455 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa (+5,5%), 731 prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola/droga/lijekova (+30,1%), zatim 619 prekršaja korištenja mobilnog telefona za vrijeme vožnje (+9,8%) i 174 prekršaja vožnje bez položenog vozačkog ispita (+37%).
 
Pozivamo Vas da putem svojih medija o ovoj akciji upoznate vozače svih vrsta vozila, da ih opetovano upozoravate da poštuju prometne propise, posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve i zaštitne kacige, kao i da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.
 

Najave