Najava akcije u prometu

Slika \PU_SK\slike\vijesti\Alkohol za volanom.jpg

U noći 19./20. studenog (subotu/nedjelju) između 23 i 5 sati na području Policijske uprave šibensko-kninske provoditi će se ciljana preventivno represivna akcija usmjerena na suzbijanju prekršaja alkoholiziranih i mladih vozača

FOTO: Ilustracija
 
Pri provođenju ove akcije, osim ovih prekršaja, posebna pozornost će se usmjeriti i na recidiviste u prometu, prije svega upravljanje prije stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilima, upravljanje vozilima za vrijeme trajanja zabrane upravljanja, istek važnosti prometne dozvole, upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima.
 
Tijekom akcije u nadzor prometa će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno pokazuju kao ugrožene u pogledu počinjenja prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola i prometnih nesreća koje su uzrokovali mladi vozači.
 
Statistički gledano, u prvih deset mjeseci 2022.g. na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodile su se 883 prometne nesreće (881 u istom razdoblju 2021.g.) od kojih 602 s materijalnom štetom (578 u 2021.g.), 270 s ozlijeđenim osobama (290 u 2021.g.), te 11 sa smrtno stradalim osobama (13 u 2021.g.). Bitno je za naglasiti da je smanjen broj prometnih nesreća s ozlijeđenima i smrtno stradalima.
 
U prometnim nesrećama ukupno je nastradalo 368 osoba (413 u 2021.g.), od kojeg broja je 13 osoba smrtno stradalo (15 u 2021.g.), 97 osoba je teže ozlijeđena (123 u 2021.g.), a 258 ih je lakše ozlijeđeno (275 u 2021.g.).
 
Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su 92 ili 10,4% svih prometnih nesreća u kojima je 6 osoba smrtno stradalo dok ih je 56 ozlijeđeno, dok su u istom vremenskom razdoblju prošle godine prouzročili 77 prometnih nesreća u kojima su 2 osobe smrtno stradale, a 50 ih je ozlijeđeno.
 
Mladi vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su 12 prometnih nesreća u kojima su 2 osobe smrtno stradale, 8 osoba je ozlijeđeno, dok su u istom vremenskom razdoblju prošle godine prouzročili 8 prometnih nesreća s 5 ozlijeđenih osoba.
 
Bitno je napomenuti kako su u prva četiri mjeseca ove godine policijski službenici u prometu na cestama zatekli 731 vozača koji je vozilom upravljao pod utjecajem alkohola i/ili droga i 54 vozača koji su odbili ponuđeno testiranje, dok su u istom periodu prošle godine pod utjecajem alkohola i/ili droga zatekli 562 vozača i 66 vozača koji su odbili ponuđeno testiranje. Napominjemo kako je tijekom 2022.g., zbog počinjenja različitih prekršaja (vožnja pod utjecajem alkohola, vožnja prije stjecanja prava na upravljanje, vožnja za vrijeme zabrane i dr.), uz Optužni prijedlog na Prekršajni sud privedeno 155 vozača od kojeg broja je njih 39 Rješenjem zadržano u zatvoru u trajanju od 4-15 dana, pojedincima su izrečene i novčane kazne (max. 23.000 kuna), a privremeno je oduzeto i 9 motornih vozila.
         
Pozivamo sve vozače da poštuju prometne propise, a posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve i zaštitne kacige te da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.

Najave